ANNONCE

Vildt mange nye danske ord: Gæt selv hvorfor

17. juni 2020 09:31 | Af: Newsbreak.dk

Ingen verdensbegivenhed har så hurtigt sat sit præg på alverdens ordbøger som den aktuelle pandemi, der har ført til optagelse af 33 nye coronaord i Den Danske Ordbog.

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

I kølvandet på terrorangrebet 11. september 2001 fandt nogle terror-relaterede ord vej til ordbøgerne, og i forbindelse med de første paralympiske lege i 1992 har Den Danske Ordbog før prøvet at optage en bunke af betegnelser for særlige idrætsgrene på én gang.

Men det er aldrig set før, at den seneste udvidelse af Den Danske Ordbogs ordforråd rummer 33 ord, der omgående er optaget på grund af én bestemt begivenhed i nutiden.

Det er selvfølgelig corona­pandemien, der har ført til, at de almindelige principper om, at ord først skal bide sig fast i sproget over nogen tid, før de kommer i ordbogen, er sat ud af kraft, fortæller Sanni Nimb, ledende redaktør på Den Danske Ordbog, som fra fredag er udvidet med 634 nye ord, 29 nye betydninger og 10 faste udtryk.

– Vi har valgt at bryde det almindelige leksikografiske princip om ikke at optage ord så hurtigt, fordi vi vurderer, at der er et særligt stort behov. Det er en overvældende situation, vi står i, og den har skabt en række ord, som der er brug for at kunne slå op. Også af de mennesker, der om 100 år prøver at forstå, hvad det var, der skete med corona i 2020, siger Sanni Nimb til Kristeligt Dagblad.

Hun tilføjer, at toneangivende ordbøger i blandt andet Storbritannien og Tyskland tilsvarende har valgt at optage en hel del coronaord hurtigere, end man plejer. Det samme har Den Store Danske Encyklopædi, som kan læses online på siden lex.dk.

– Jeg ser en situation som denne som vores store chance for at vise, hvor vigtig en funktion vi har. Når der finder en vigtig begivenhed sted, som griber ind i menneskers liv, skal der være et sted, hvor man kan slå de ord op, som anvendes, og være sikker på at man får en rigtig forklaring på, hvad ordene betyder, siger Sanni Nimb.

Blandt de 33 ord er udprægede coronaord som ”coronavirus”, ”værnemiddel’, ”flokimmunitet”. ”smittetryk” og ”superspreder”, der uden tvivl vil genkendes af de fleste som ord, vi i udpræget grad lærte at kende 2020.

I november sidste år blev der desuden lavet en endnu større tilføjelse til ordbogen.

I galleriet ovenfor kan du se eksempler på de nye ord.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu