Villy Søvndal har budt Europa velkommen

9. marts 2012 14:24 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Villy Søvndal har budt Europa velkommen
Billede mangler

Goddag og velkommen til København.
 
Sådan har det netop lydt 26 gange fra Villy Søvndal, da han sammen med EU’s udenrigspolitiske koordinator, Catherine Ashton, tog imod de europæiske udenrigsministre ved det uformelle topmøde i Bella Centret.
 
På mødet er den helt store dagsorden en diskussion af den fælles europæiske udenrigstjeneste.
“Netop udbygningen af et fælles europæisk udenrigstjeneste har gjort europa stærkere,” sagde udenrigsministeren til en gruppe danske journalister, inden han gik ind til mødet.
 
En række europæiske lande har i ugens løb rejst kritik af tjenesten i et åbent brev. Tjenesten anses for ineffektiv på flere områder.
 
Villy Søvndal mener dog ikke, at der er tale om kritik.
“Jeg ser det ikke som et kritisk brev, men et konstruktivt brev,” lød det fra Søvndal, som sammenlignede kritikken med den efterkritik, der dagligt foregår på landets medier.
 
Inden den yderst kortvarrige samtale med den danske presse holdt Ashton og Søvndal et såkaldt doorstep-pressemøde.
 
Her fremhævede Ashton ligeledes udenrigstjenesten, som omdrejningspunktet for mødet.
“Vi skal arbejde bedre sammen mellem udenrigsministrene og udenrigsministerierne rundt omrking i Europa,” slog hun fast, og glædede sig over at være i den danske hovedstad:
 
“Det er fantastisk at være i København især på dette sted, hvor så store begivenheder har fundet sted.”
 
En udenlandsk journalist rejste kritik af EU’s håndtering af konflikten i Syrien, men det afviste den udenrigspolitiske koordinator.
“Jeg synes, vi har taget et stærkt samlet standpunkt mod Syrien. Vi er frastødt ved de begivenheder, der sker i landet. Vi har sagt, at man ikke kan være leder og dræbe sin befolkning,” sagde Ashton, og fremhævede desuden sin støtte til FN’s generalsekretær, Kofi Annan, der arbejder hårdt på en løsning i Syrien.
 
På dagens uformelle møde, som afsluttes med det traditionsrige familiefoto i aften, vil udenrigsministrene også diskutere situationen i Iran, fortalte Søvndal til den danske presse.
 
Men han understregede, at det i bund og grund er op til Iran at vise, at landet virkelig er villig til indrømmelser omkring landets atomprogram, som det internationale samfund har råbt op om i årevis.
“Nu er det op til Iran at forhandle ved forhandlingsbordet,” sagde Søvndal.
 
Endnu et samtaleemne på dagens møde bliver en EU-talsperson for menneskerettigheder, hvilket Villy Søvndal er en varm fortaler for.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu