ANNONCE

Virolog: Corona smitter både dyr og mennesker

20. juni 2020 08:36 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er vigtigt for arbejdet med at opspore smittekæder, at coronaudbrud i Hjørring kommer fra samme virus.

Det er en god nyhed, når Statens Serum Institut (SSI) fortæller, at det er det samme virus, som er fundet i mink og blandt beboere og personale på et plejehjem i Hjørring.

For det bekræfter, at der i princippet kun er tale om et udbrud af corona i området.

Det siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

– Man har fat i den lange ende, når det gælder smitteopsporing i Hjørring-området.

– Man behøver ikke spekulere mere på, at der er flere uafhængige udbrud af virusset i området.

Men det er også en bekræftelse af, at coronavirus både kan inficere dyr og mennesker, siger han.

– Det er ikke overraskende. Det er set før, men nu har vi fået det bekræftet endnu en gang.

– Umiddelbart kan man ikke sige, om smitten er gået fra mink til mennesker eller fra mennesker til mink – eller begge veje, siger Allan Randrup Thomsen.

Bliver dit kæledyr smittet?

Katte kan godt få coronavirus, men det er en anden type. Coronavirus er især udbredt blandt killinger, hvoraf størstedelen aldrig får symptomer. Derfor opdager man sjældent, hvis ens egen kat bliver ramt.

I forhold til den nye type af coronavirus, covid-19, er der meldinger om et tilfælde, hvor en mand angiveligt har smittet sin hund i Hongkong.

Ifølge Statens Serum Institut og WHO er der dog ikke endegyldige beviser på, at den nye coronavirus kan smitte mellem menneske og kæledyr.

– Så danske kæledyrsejere skal ikke være bekymrede, siger epidemiolog Steen Ethelberg, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut.

Nogle sygdomme kan smitte fra mennesker til dyr og omvendt. De kaldes zoonoser. Og flere fagpersoner har peget på, at covid-19 i sin begyndelse kan være overført fra flagermus til mennesker.

– Men udenfor Asien er covid-19 en sygdom, som smitter fra menneske til menneske. Så uanset om man har hund eller kat, skal man som dansker ikke frygte, at sygdommen springer fra kæledyr til menneske og tilbage igen, siger Steen Ethelberg.

Sådan passer du på dig og dit dyr

Det er dog altid en god ide at vaske og spritte hænder, hvis man selv bliver smittet med coronavirus eller sendt i hjemmekarantæne.

– Hvis man nyser, hoster eller klapper hunden, kan den potentielt bære smitten på pelsen og sprede den til omgivelserne, hvis den efterfølgende ryster sig eller bliver krammet af børn, siger Rikke Christensen-Lee.

Statens Serum Institut læner sig op af anbefalingen fra deres amerikanske pendant CDC, som har kigget nærmere på den sparsomme forskning.

De råder til, at man ud fra et forsigtighedsprincip holder afstand fra både mennesker og kæledyr, hvis man selv er smittet eller mistænkt smittet med covid-19.

– Man bør ikke have tæt kontakt, dele mad, kramme hunden eller lade den slikke en i ansigtet, selv om vi ikke har kendskab til sager i Europa, hvor covid-19 har smittet fra menneske til dyr, siger Steen Ethelberg.

Du kan i galleriet læse mere om sygdomme, der smitter mellem dyr og mennesker.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu