VKO i krig med forsvarsministeren

6. februar 2013 00:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
VKO i krig med forsvarsministeren
Billede mangler

Årtiers brede politiske enighed om dansk forsvar er, trods det kun to måneder gamle forsvarsforlig, truet af splittelse. Årsagen er forsvarsminister Nick Hækkerups (S) forslag til ny lov om forsvarets ledelse, der giver ministeren frie hænder til at indrette forsvarets ledelse, som det passer ham. Det skriver Berlingske onsdag.

 

De tre borgerlige partier, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti, afviser at give ministeren den vidtgående magt. De vil have en aftale om, hvordan forsvarets fremtidige ledelse skal se ud og advarer ministeren mod, hvad de betegner som et forligsbrud, hvis han vil stemme loven igennem sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance, der støtter ministeren.

– Vi er ægtefølt bekymrede for, at forsvarets ledelse bliver politiseret ved at lægge Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriets departement sammen. Vi er klar til at rationalisere, men giver ikke en blankocheck til ministeren, siger den konservative forsvarsordfører Lene Espersen (K).

Venstres ordfører, Troels Lund Poulsen (V), mener, at en sammenlægning mellem forsvarskommando og departement vil gøre det umuligt at se, hvad der er militærfaglig rådgivning, og hvad der er politik.

– Ministeren politiserer forsvarschef-embedet og gør ham til politisk hånddukke uden militærfaglig slagkraft. Forsvarschefen mister ansvaret for økonomi og materiel, hvilket gør departementchefen i Forsvarsministeriet til en slags forsvarschef. Det er et stort tab for demokratiet, siger Troels Lund Poulsen.

Dansk Folkepartis ordfører Marie Krarup (DF) er klar til at stemme mod ministerens lov.

– Under forligsforhandlingerne blev vi betrygget om, at en ændring ikke ville ske med Enhedslistens stemmer. Så er det skuffende, at det er, hvad der sker, siger hun. Hun mener, at partierne skulle have forhandlet forsvarets ledelse på plads, inden loven blev fremsat. Liberal Alliances ordfører, Villum Christensen (LA), mener derimod, at forsvarsministeren skal have mulighed for at sammensætte forsvarets ledelse, som han ønsker.

I et udkast til høringssvar advarer officerernes forening, HOD, mod konsekvenserne for soldaternes sikkerhed, hvis forsvarschefen fratages kommandoen over de dele af forsvaret, som forsyner soldaterne med materiel, ammunition og personel.

– I dag har forsvarschefen ansvaret for det hele. Hvis han i fremtiden skal spørge kolleger i Forsvarsministeriets departement, er det ikke sikkert, at de har samme interesser som forsvarschefen. Det kan gå ud over soldaternes sikkerhed, siger formanden for officerernes fagforening, kommandør Bent Fabricius.

Han mener, at forsvarschefstillingen vil blive udsat for et stærkt politisk pres, eftersom forsvarsministeren ifølge sit lovforslag når som helst kan lave om på forsvarschefens ansvar og stilling.

– Forsvarschefens råd vil blive påvirket af, hvad ministeren ønsker at høre, forudser Bent Fabricius, der også beklager, hvis Nick Hækkerup kører sin lov igennem med snævert flertal.

– Det vil lægge gift for fremtidens forsvarsforhandlinger, siger han.

Bent Fabricius undrer sig over, at politikerne laver forlig om forsvarets generelle struktur, men ikke om ledelsens struktur.

Forsvarsminister Nick Hækkerup siger, at det er hans bestræbelse og forventning at nå til enighed i forligskredsen. Lovudkastet åbner blot muligheden for at lave ændringer i forsvarets ledelse, pointerer han.

– Men jeg er bekymret for, at VKO vil frede forsvarets ledelse for de besparelser, det øvrige forsvar er udsat for, siger han.

Nick Hækkerup fastholder, at indretningen af forsvarets ledelse ikke er forligsstof. Og bliver man ikke enige, er ministeren klar til at bruge det smalle flertal.

– Der er grænser for, hvor jeg deponerer min handlefrihed, siger han.

Ændringen af loven om forsvarets ledelse er ikke den eneste del af reorganiseringen af forsvarets ledelse, der er stødt på grund. Den 2. november sidste år offentliggjorde forsvarschef Peter Bartram en plan om at sammenlægge forsvarets tre operative kommandoer, der leder Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet, i en værnsfælles operativ kommando. En »historisk enighed« mellem cheferne for de tre operative kommandoer skulle udmøntes i en redegørelse, som en arbejdsgruppe skulle fremlægge allerede inden nytår. Den er foreløbig forsinket til marts, og nu oplyser Nick Hækkerup, at en samling af de tre kommandoer er udsat, indtil den fremtidige øverste ledelse er faldet på plads.

I et debatindlæg i Berlingske onsdag skriver ordførerne for VKO, at de anser det for forligsbrud, hvis forsvarsministeren gennemfører sit lovudkast uden aftale i forsvarsforligskredsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu