ANNONCE

Vognmand og chauffør dømt for manipulation

3. september 2019 10:25 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

En slovensk chauffør og vognfirmaet, han arbejdede for, har fået en bøde på sammenlagt 500.000 kroner for manipulation af takografen.

Vognmand og chauffør dømt for manipulation
En slovensk chauffør og det firma, han arbejdede for, har fået voldsomme bøder, efter de har manipuleret med lastbilens takograf. Foto: Elo Christoffersen/ Arkiv

Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi har i slutningen af august arbejdet hårdt. Både på en større sag om ulovlig cabotagekørsel og dokumentfalsk, men også på en sag om manipulation af en lastbils takograf.

Sagen om manipulation, som politiet oplyse rom i en pressemeddelelse, startede, da en slovensk lastbil blev standset af Tungvognscenter Øst på Køge Bugt Motorvejen i december 2018.

Snyd med hviletider

Da den slovenske lastbil med slovensk chauffør blev standset på Køge Bugt Motorvejen, kunne Midt- og Vestsjællands Politi hurtigt konstatere, at der var manipuleret med lastbilens takograf.

Takografen står for at måle lastbilen køre- og hviletider, og i den slovenske lastbil, var der foretaget indgreb i takografen, så det var muligt at måle hviletider mens lastbilen kørte. Politiet fandt en magnet, som var årsagen.

Fakta

Lastbilernes takografer

  • Registrerer elektronisk oplysninger om køretøjets og førerens aktiviteter, fx køretider.
  • Lagrer oplysningerne i et elektronisk datalager, som er indbygget i takografen, og på det førerkort, som føreren skal anvende i takografen.
  • Føreren skal anvende et førerkort også kaldet et takografkort.
  • På førerkortet registreres alle førerens aktiviteter i en periode på 28 dage.
  • Når de 28 dage er gået, overskrives tidligere oplysninger på kortet.

Siden december sidste år er der blevet foretaget omfattende undersøgelser af lastbilen og lavet en analyse af dens køre- og hviletider. Den 29. august blev det fremlagt i Retten i Roskilde.

Dyr manipulation

Det skulle vise sig, at sådan snyd med takografen kan blive en dyr fornøjelse.

I retten var den slovenske chauffør mødt op sammen med advokaten for vognmandsfirmaet. Og efter fremlæggelse af sagens beviser, blev chaufføren idømt en bøde på 168.000 kroner og fire års ubetinget frakendelse af førerretten.

Artiklen fortsætter efter videoen

Vognmandsvirksomheden blev idømt en bøde på 336.000 kroner – det dobbelte af chaufføren – og de har begge 14 dage til at vurdere, om de skal anke dommen.

Livsfarlig handling

Hos Midt- og Vestsjællands Politi er de glade for dommen.

– Det er åbenlyst, at det er livsfarligt og uansvarligt have en chauffør kørende på vejene, som ikke får de hvil, han skal have. Man tør næsten ikke tænke på konsekvenserne af, at en lastbilchauffør falder i søvn bag rattet på en motorvej i myldretiden, siger Politikommissær og leder af vejsidekontrollen i Midt- og Vestsjællands Politi, Henrik Fobian og fortsætter:

–  Jeg håber dommen sender et budskab til både vognmænd og chauffører om, at det ikke kan betale sig at manipulere med takografen på denne måde. Der er rigtig mange vognmænd og chauffører, som sætter en ære i at udføre deres arbejde efter de gældende regler. Men de bliver ramt hver gang en virksomhed laver konkurrenceforvridende snyd.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu