Vold mod 20 sygeplejersker hver dag

4. januar 2013 09:01 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Vold mod 20 sygeplejersker hver dag
Billede mangler

Omkring 20 sygeplejersker bliver hver dag udsat for vold fra patienter, viser ny undersøgelse. 
 Af: Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
 
Dagligt bliver 20 sygeplejersker udsat for slag, spark og bid, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd. Kun halvdelen af de voldsramte mener, at de i høj grad har fået den nødvendige hjælp efter voldsepisoden.
 
– Det er nogle meget voldsomme tal, og det er meget bekymrende, fordi vi jo ved, at det påvirker de her mennesker rigtig meget i både deres arbejdsliv og i deres privatliv, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, til Berlingske Nyhedsbureau.
 
– Så selv om ledelser rundt omkring på sygehusafdelingerne faktisk har haft fokus på at nedbringe voldssagerne, må vi konstatere, at det ikke er lykkedes, siger hun.
 
Det er tilsyneladende de helt unge og uerfarne sygeplejersker, der er hårdest udsat for vold, og volden sker ifølge undersøgelsen oftest på nattevagter. Det har alvorlige psykiske virkninger for den enkelte sygeplejerske, men også for omgivelserne.
 
– Det betyder, at personalet er bekymret for, hvornår den næste voldsepisode kommer, ligesom det også påvirker de øvrige patienters tryghed, siger Dorte Steenberg.
 
Hun mener ikke, at man kan komme uden om, at problemet også er et spørgsmål om bemanding og antallet af sygeplejersker i relation til antallet af voldssager.
 
– Det her drejer sig også om, hvor få der er på arbejde, og om at vi efterhånden har udviklet vores sundhedsvæsen så effektivt og produktivt, at det har nået ud over grænsen for, hvad det kan tåle efter vores overbevisning. Risikoen for tilspidsede situationer på for eksempel akutmodtagelser eller psykiatriske afdelinger er større, når der er så få på arbejde, siger sygeplejerådets formand.
 
I undersøgelsen svarer kun halvdelen af de sygeplejersker, som har været udsat for vold, at de i høj grad har fået hjælp efterfølgende, og derfor opfordrer Dorte Steenberg ledelserne til at følge bedre op efter en voldsepisode.
 
– Hver fjerde sygeplejerske får psykiske følgevirkninger, så derfor er det nødvendigt, at l edelsen og arbejdspladserne sikrer, at alle får den fornødne støtte og opfølgning, så de hurtigt kan få det bedre og genvinde arbejdslysten, siger hun og peger på, at der bør etableres en national database, hvor man kan registrere og samle viden om vold og trusler på arbejdspladserne.
 
I alt har 3.496 sygeplejersker deltaget i undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu