Voldsom meteorregn sårede næsten 1.000 mennesker

15. februar 2013 18:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Voldsom meteorregn sårede næsten 1.000 mennesker
Billede mangler

RUSLAND: Op mod 1.000 mennesker i området omkring byen Tjeljabinsk i det sydvestlige Rusland er blevet såret og har søgt lægehjælp som følge af en serie af meteorit-nedslag i Ural-regionen.

 

»Vi oplever et stadigt stigende antal henvendelser fra borgere Flere har småskader og har kunnet gå hjem igen, mens andre har fået mere alvorlige skader,« oplyser en kilde fra et hospital i Tjeljabinsk til nyhedsbureauet Interfax.

Flere har blandt andet fået skader af glassplinter fra vinduer, der smadrede som følge af trykbølger. Over 20.000 redningsarbejdere har fredagen igennem været i højeste beredskab i området.

Beboere, hvoraf flere efter sigende skulle have gået i UFO-panik umiddelbart efter nedslagene, har ifølge nyhedsbureauet Ria Novosti fortalt, at flere brændende objekter lyste himlen op over byområderne Tjeljabinsk, Jekatarinborg og Sverdlovsk tidligt fredag morgen.

»Der udbrød panik. Folk vidste ikke, hvad der skete. Alle gik rundt til husene for at se, om alle var okay,« fortæller Sergey Hametov, en indbygger i Tjeljabinsk, cirka 1.500 kilometer øst for Moskva, til nyhedsbureauet AP.

De mange sårede skyldes, at meteoritten har haft en vis størrelse, lyder det fra Kristian Pedersen, rumforsker og institutdirektør hos DTU Space.

»Ud fra de billeder, der er blevet taget, så ser det ud til, at det er en forholdsvis stor meteorsten, der et kommet ind i atmosfæren og gennembrudt lydmuren og så brændt op på vej ned mod jorden, siger Kristian Pedersen.

Meteorer rammer jævnligt Jorden, men ofte lægger mennesker ikke mærke til det, fordi de rammer ubeboede områder som hav og store skovområder. Inden for de senere år er flere programmer blevet sat i gang for at spotte små og store sten på vej mod Jorden.

Ifølge Kristian Pedersen skal der meget til, hvis meteornedslag skal forhindres.

»Det er sjældent, at de gør skade på mennesker, vi er her jo endnu. Man kan forestille sig, at man vil smadre en satellit ind i den for at ændre banen eller sprænge en bombe tæt på overfladen, men det er ikke noget, man bare sådan lige gør,« siger han og henviser til, at asteroiden skal være kendt i flere år, for at det overhovedet skal kunne lade sig gøre at afværge en potentiel katastrofe.

Astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet, Uffe Graa Jørgensen, siger til DR Nyheder, at man faktisk bør gøre mere fra myndighedernes side for at forhindre store meteorer i at ramme Jorden.

– Vi gør alt for lidt for at opspore meteorer, inden de rammer Jorden. Det er teknologisk muligt og behøver ikke at koste så meget. Hvis vi opdager en meteor med kurs mod jorden, er det muligt at afbøje dens bane, så den ikke rammer. Det er ikke science fiction. Det kan gøres. Og det burde vi gøre. For en meteor som den i Rusland rammer jorden hvert 10.-15. år, siger han.

Ifølge flere medier stiger antallet af sårede efter nedslaget i Ural-regionen i Rusland. Således kan antallet komme til at tælle mere end 1000 sårede personer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu