Voldsom stigning i nummerpladetyverier

22. februar 2013 12:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Voldsom stigning i nummerpladetyverier
Billede mangler

Sårbar står den i indkørslen. Eller ubeskyttet på gaden. Danskerne rammes i stigende grad på et af de mere følsomme punkter: Bilen.

 

Friske tal fra Rigspolitiet viser en enorm stigning i anmeldelser af stjålne nummerplader fra 8.578 i 2007 til 21.507 i 2012. Det skriver b.dk. Og problemet er størst i København og Nordsjælland, viser en nærmere gennemgang af tallene.

»Vi konstaterer, at der er sket en voldsom stigning i antallet af tyverier af nummerplader,« siger politiinspektør Jørn Kjer, som er chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, til b.dk

»Meget peger på, at mange stjålne nummerplader bliver brugt til indbrud, tyveri af benzin og andre forhold. Langt hen ad vejen kan man bruge sin egen bil, hvis man bare klikker en andens nummerplade på.«

Politiinspektøren henviser til et tilsvarende markant fald i antallet af brugstyveri af biler: Fra 14.015 i 2007 til 8.252 i 2012. Tidligere stjal forbrydere typisk en bil, når der skulle begås en forbrydelse. Men det har et stigende antal startspærrere i bilerne besværliggjort.

Rigspolitiets statistik viser også en anden bemærkelsesværdig udvikling, som tilsyneladende hænger sammen med de mange stjålne nummerplader: At antallet af anmeldelser for tyveri af benzin og olie er steget fra 3.101 i 2007 til 9.352 i 2012.

»Benzinen er blevet dyrere, og nogle fristes åbenbart til at sætte en andens nummerplade på sin bil og tanke op uden at betale. En anden forklaring er, at det stadig er nemt. Langt fra alle tankstationer har indført, at man betaler, inden man tanker,« siger Jørn Kjer.

Går man tilbage til de stjålne nummerplader og dykker længere ned i Rigspolitiets tal, viser det sig, at tyveri af nummerplader er et særligt udbredt problem i det østlige Sjælland. Mens der eksempelvis var 1.040 og 2.574 anmeldelser i henholdsvis Nordjylland og Østjylland i 2012, så var der samme år 3.265 og 4.229 anmeldelser i København og Nordsjælland.

Rent praktisk er det nemt at pille nummerpladen af en bil og sætte den på en anden. I udgangspunktet kan den både klikkes af og på. Derfor er det enkle råd fra politiets forebyggelsescenter, at nummerplader skal enten limes eller skrues fast.

Organisationen FDM, Forenede Danske Motorejere, beskriver tendensen som en stor gene for medlemmerne, der i tilfælde af tyveri skal købe nye nummerplader.

»Det er til ulejlighed. Det er en udgift. Og i nogle tilfælde bliver deres nummerplader involveret i noget, som de ikke burde være involveret i,« siger Jørgen Jørgensen, leder af FDMs rådgivningsafdeling.

Han forklarer, at det i øjeblikket koster omkring 1.200 kroner for et nyt sæt nummerplader. Og at mange ikke anmelder det til forsikringsselskabet, fordi der typisk er en selvrisiko på 3.000-4.000 kroner og risiko for bonustab. FDM foreslår derfor indførelse af regler for, at nummerpladerne skal fastgøres til bilerne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu