ANNONCE

Voldsomt vejr går helt amok

14. oktober 2020 20:18 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Den kraftige blæst onsdag er især gået hårdt udover Bornholm.

Onsdag aften blæser det fortsat kraftigt på Bornholm, og vindretningen gør, at det især er slemt på den nordlige del af øen. Det oplyser Jesper Lund, der er vagthavende ved Bornholms Politi, til Newsbreak.dk.

Se video hos Local Eyes

– I Allinge og Gudhjem er der en del parkeringspladser tæt på vandet, og blæsten skaber nogle dønninger, så vandet slynges indover i fire-fem meters højde, som har skubbet noget til både biler og andet, der står fremme. Samtidig er der sten af håndboldstørrelse, der bliver slynget op på kajen, siger Lund ved 19-tiden.

På havnen i Gudhjem måtte politiet hastigt træde til og spærre af, mens biler blev fjernet i panik, fordi vandet ganske enkelt skubbede til dem. Afspærringen er nu ophævet, fordi det er blevet mørkt, og folk er holdt op med at søge havnen.

– Netto i Allinge er blevet lukket, fordi vandet har nået butikken, tilføjer den vagthavende. Politiet har bedt om assistance fra Beredskabsstyrelsen og hjemmeværnet. Der er dog ingen meldinger om personskade i forbindelse med stormvejret.

Polsk lavtryk

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) havde allerede onsdag morgen klarlagt, at der grundet et lavtryk over Polen ville komme kuling over Danmark fra nordøst, mens det på Bornholm ville ramme med vindstød af stormstyrke.

Vagthavende meteorolog Martin Lindberg fortæller onsdag aften til Newsbreak.dk, at der på Hammer Odde på Bornholm er blevet målt kraftigste vindstød på mellem 26 og 27 meter i sekundet omkring klokken 15.

– Den seneste time har det så været omkring 23,5 meter i sekundet. Det blæser stadig meget, og det er langsomt aftagende, så i løbet af natten vil det stadig blæse med vindstød op med 20 og 21 meter i sekundet, siger han.

Da vandstanden steg

Blæsten, der har præget det meste af Danmark, har haft den sideeffekt, at vandstanden flere steder er blevet kraftigt forhøjet i især Østersøen, det sydfynske øhav og i Lillebælt op til Kolding. Der er målt vandstigning på omkring 120 centimeter omkring Gedser og Rødby.

– Vores normale grænseværdi for at varsle er dog 125, så det har været lige under, siger Lindberg.

Ikke desto mindre har der været lokale oversvømmelser på flere havneområder. Blandet andet i Assens, Sønderborg og Vordingborg.

– Det har dog toppet, og selvom det går langsomt, vil det omkring klokken 20-21 være ved at trække sig tilbage, siger Lindberg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu