Voldsramte gravide bliver overset

29. maj 2012 08:50 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Voldsramte gravide bliver overset
Billede mangler

Flere gravide kvinder på Randers Krisecenter fortæller, at de er blevet truet med, at deres mand vil slå eller sparke dem i maven.
Voldsramte kvinder skal have hjælp, men det kan de kun få, hvis de bliver opdaget.
Anne-Mette Schroll er jordemoder og forsker i gravide, der har været udsat for vold.
Hun mener, at en screening af alle gravide, hvor sundhedspersonale i forbindelse med almindelige fødselsforberedende tjek spørger ind til emnet om vold, kan være vejen frem, skriver Landsorganisationen for Kvindekrisecentre i LOKKnyt.
En voldelig mand, der slår sin gravide kæreste eller kone, skader nemlig ikke kun kvinden, men også det ufødte barn.
– Konsekvenserne er, at man ser en øget forekomst af aborter, for tidlige fødsler, fatale udviklingsskader hos fosteret og i værste fald at barnet simpelthen går til, fortæller Anne-Mette Schroll til Newspaq.
Antallet af voldsramte gravide kendes ikke, men på Randers Krisecenter oplever man, at flere og flere gravide kvinder henvender sig.
For nogle af de gravide starter volden i forbindelse med deres graviditet, eller den tager til, når de bliver gravide. Og det, at kvinderne nu ikke kun frygter for deres eget liv, men også for barnets, får flere til at tage på krisecenter.
Hvorvidt tilstrømningen til Randers Krisecenter skyldes centerets særlige indsats for at sikre, at oplysning om krisecenteret og dets tilbud har været tilgængelige hos praktiserende læger og på jordemodercentre, er uvis.
Men netop et øget fokus på de voldsramte gravide hos læger og sundhedspersonale er essentielt ifølge Anne-Mette Schroll.
– Jeg tror, at vi som sundhedspersonale skal have langt mere fokus på, at det her overhovedet forekommer for kvinderne. Og så skal vi turde stille dem spørgsmålet om, om de lever sammen med en mand, der slår dem, siger hun til Newspaq.
Sammen med en screening af alle gravide mener hun, at sundhedspersonale mangler målrettet uddannelse på området og viden om, hvor de skal henvende sig med de voldsramte kvinder.
Omkring 2 pct. af gravide i Danmark udsættes for fysisk og/eller seksuel vold fra deres partneri graviditeten, viser et studie fra 2010 foretaget af forsker Karen Devries fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu