Wammen afviser kommissærs nej til dansk EU-rabat

25. januar 2013 14:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Wammen afviser kommissærs nej til dansk EU-rabat
Billede mangler

Europaminister Nicolai Wammen går stadig benhårdt efter at få den danske EU-rabat med hjem fra budgetforhandlingerne, selvom EU-budgetkommissæren kalder kravet en »atombombe«.

 

– Danmark har et fuldt ud rimeligt krav om en rabat på en milliard kroner om året. Vi står stadig fast på rabatkravet, og det bliver der altså ikke lavet om på, fordi der er en EU-kommissær, der hellere vil bruge pengene på nogle andre ting i EU, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Janusz Lewandowski kalder i fredagens udgave af Politiken det danske rabatkrav for en »atombombe« og frygter, at det kan starte en »lavine« af krav om rabatter fra andre lande.

– I er det næstrigeste land i EU, og i mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabat, siger EU-kommissæren til avisen.

Når stats- og regeringslederne fra de 27 EU-lande skal til topmøde 7.-8. februar, som bliver afgørende for fastsættelsen af det syvårige budget for EU, er det ikke EU-Kommissionen, der har noget at skulle have sagt. Kommissionen er nemlig ikke et beslutningsorgan, men kommer derimod blot med forslag og udspil til politikerne, der i sidste ende skal lægge stemmer til.

– Det er vigtigt at huske på, at det ikke er kommissær Lewandowski, der bestemmer, om vi får den rabat. Det er en forhandling mellem de 27 stats- og regeringschefer, der afgør det spørgsmål, og det bliver benhårde og svære forhandlinger, men vi står fast på vores krav, og det bliver der altså ikke ændret på, fordi der er en EU-kommissær, der er uenige med os, siger Nicolai Wammen.

Ministeren understreger samtidig, at han synes, det er en »mærkelig måde«, Janusz Lewandowski udtaler sig på med henvisning til kommissærens atombombe-retorik.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere udmeldt, at hun er klar til at nedlægge veto mod EU-budgettet for 2014-2020, hvis ikke Danmark kan få lov til at gå hjem med en rabat, men europaministeren er dog ikke helt klar til at tage ordet »veto« i sin mund.

– Jeg håber, at forhandlingerne ender med, at alle 27 EU-lande efter en hård omgang bliver enige om et budget, hvor der også indgår en rabat til Danmark, siger Nicolai Wammen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu