ANNONCE

Finanslov handler om at få Danmark igennem krisen

31. august 2020 12:25 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Regeringen vil sætte gang i dansk økonomi efter coronakrisen, siger finansministeren på pressemøde.

Finanslov handler om at få Danmark igennem krisen
Finansminister Nicolai Wammen præsenterer regeringens forslag til finansloven for 2021, Økonomisk Redegørelse samt ramme for finanspolitikken frem til 2025, i Rentekammersalen i Finansministeriet. Foto: Scanpix.

Finansloven for 2021 kommer til at handle om at få Danmark igennem coronakrisen.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde mandag.

– Vi vil sætte gang i dansk økonomi efter coronakrisen, og vi skal sikre, at sundhedsvæsenet er rustet til at håndtere corona. Dermed er det også en helt anderledes finanslov, end vi er vant til. Der er færre penge til andre initiativer på grund af coronakrisen.

– Bekæmpelse af arbejdsløshed og målet om at holde hånden under danske virksomheder og danske arbejdspladser er afgørende i denne finanslov, siger Nicolai Wammen (S).

Regeringen ønsker stadig at prioritere klimaet og miljøet. Blandt flere tiltag vil regeringen afsætte 750 millioner kroner til grøn forskning.

Derudover vil 200 millioner kroner over fire år gå til natur og biodiversitet, siger Nicolai Wammen.

For lidt klima

De Radikale og SF kritiserede finanslovforslaget tidligere på dagen for ikke at fokusere nok på klimaet.

– Der er fornuftigt nok afsat milliarder til corona-håndtering. Men klimakrisen er en lige så stor krise, og vi kan slå flere fluer med et smæk ved at investere i grøn omstilling, som kan skabe nye job og nye muligheder, siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

SF-formand Pia Olsen Dyhr ønsker et større klimafokus fra regeringen.

– Det er håbløst gammeldags at se investeringer i den grønne omstilling som udgifter på næste års finanslov, skriver hun på Facebook.

Uenig i kritikken

Selv er finansministeren ikke enig i kritikken.

– Vi afsætter de her 9,2 milliarder kroner for at have en krigskasse til at håndtere virkningerne af corona.

– Og samtidig har jeg gjort en del ud af at sige, at det skal vi selvfølgelig tænke sammen med den klimaudfordring, vi står med. Sådan at de investeringer, vi laver, i høj grad også kan have et grønt perspektiv, siger han på pressemødet.

Derudover fortæller han, at krigskassen på 9,2 milliarder blandt andet skal kunne betale for en eventuel vaccine eller hjælpe eksportvirksomheder.

Fakta

Hvad er en finanslov?

Hvert år vedtager Folketinget en finanslov. Finansloven bestemmer, hvad staten skal bruge sine penge på i det kommende år; hvor meget der skal gå til skoler, forsvar, hospitaler osv.

Inden loven vedtages i Folketinget, har der været en masse forhandlinger mellem regeringen og partier i oppositionen, som regeringen forsøger at få flertal sammen med.

Finansloven handler om, hvilke områder der skal have penge – og hvor mange de skal have. Om alle de politikområder, der ligger bag tallene, og som der skal findes penge til. Om at prioritere, og om at skære ned ét sted for at give et andet sted.

Folketingsmedlemmerne har meget at sige til finanslovsforslaget og stor lyst til at debattere den med hinanden. Finansloven er et stort politisk puslespil, der tager lang tid at lægge. Først helt til sidst falder alle brikkerne på plads.

Hvis en regering ikke kan samle et flertal for sin finanslov, er det en så alvorlig sag, at statsministeren vil vælge at udskrive folketingsvalg.

Kilder: Folketinget.dk og Folketinget.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu