Wammen i slagsmål om milliardbudget

24. april 2012 18:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Wammen i slagsmål om milliardbudget
Billede mangler

Et slagsmål om mange milliarder kroner er i gang i EU. For her forhandler man lige nu om et budget for 2014-2020 – et budget der er mere end 7.500 milliarder kroner værd.
Men det er for meget, og EU bør spænde den økonomiske livrem ind, mener en række EU-lande – blandt andet Danmark – der tirsdag var til budgetmøde i Luxembourg.
– Vores position er meget klar. Vi mener, at EU’s budget skal være mindre. Ligesom medlemslandene er nødt til at spare i en krisetid, så er EU også nødt til at spare, siger europaminister Nicolai Wammen (S).
Ministeren sad ved bordenden ved forhandlingerne, og han noterer sig, at der bestemt ikke er enighed blandt EU-landene.
– Medlemslandene er helt fremme i bussen, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt der skal skæres i EU’s budget og i givet fald hvor, lyder det fra europaministeren.
På tirsdagens dagsorden var nogle af de helt store spørgsmål blandt andet landsbrugspolitik og strukturfonde. To områder hvor det danske formandskab ønsker at bruge færre penge.
– De penge, der bliver afsat på EU’s budget, skal bruges klogere. Vi vil bruge flere penge på blandt andet uddannelse og forskning, siger Wammen.
En række lande er dog skarpt uenige i den betragtning. En 13-lande stor gruppe ledet af Polen, der også har blandt andet Ungarn, Grækenland, Portugal på holdet, sætter hårdt ind imod at skære i strukturfondene.
– Der er ingen tvivl om, at forhandlingerne er fantastisk vanskelige. Der er stadig store knaster, når det gælder EU’s budget, erkender Nicolai Wammen.
På mødet nåede landene dog til enighed om nogle hovedprincipper inden for EU’s strukturpolitik, blandt andet inden for forvaltning, kontrol og evaluering af projekter.
Det er forventet, at budgettet bliver gjort færdigt i december. Til den tid sidder Cypern som formand som EU.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu