Wammen: Italienerne er splittede

26. februar 2013 13:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Wammen: Italienerne er splittede
Billede mangler

ITALIEN: De italienske vælgere er splittede – også når det gælder forholdet til EU. Men den dansk europaminister Nicolai Wammen (S) vælger at fokusere på, at venstre-koalitionens Pier Luigi Bersani, der fik marginalt flere stemmer end Silvio Berlusconi, trods alt står for en fortsættelse af de reformer i Italien, som den afgående teknokrat Mario Monti har sat i gang efter krav fra EU.
Trods det mudrede resultat i det italienske parlamentsvalg står en ting dog fast:
EU-skeptikere og modstandere i Italien fik et forrygende valg, med Silvio Berlusconi og hans højre-koalitions overraskende store stemmetal, samt med ikke mindst TV-komikeren Giuseppe Grillo og hans Five Stars partis kometagtige indtræden på den parlamentariske scene.
Begge blokke repræsenterer trods store indbyrdes forskelle, hvad der roligt kan betegnes som en EU-skeptisk holdning.

 

Begge har i valgkampen tordnet imod de besparelser og strukturreformer, som EU har krævet indført, og som Mario Monti i spidsen for en teknokratregering har erkendt nødvendigheden af.

»Det er klart, at der er et splittet vælgerkorps i Italien, men det er værd at tænke på, at Bersani, der står for en positiv EU-linje, har fået flest stemmer både i forhold til Underhuset og Senatet,« siger Nicolai Wammen.

I parentes skal det dog bemærkes, at som det ser ud nu, har han ikke fået stemmer nok til selv at danne en flertalsregering.

Alligevel ser den danske europaminister ikke valgresultatet som et entydig signal i en EU-kritisk linje:

»Men det ændrer ikke på, at blandt andet Berlusconi og Beppe Grillo har ført en valgkamp, hvor de har rettet skytset mod EU, og at begge har opnået et overraskende godt resultat,« siger Nicolai Wammen.

Ministeren vil dog ikke lægge for megen dramatik i resultatet set i bredere EU-sammenhæng:

»Jeg tror først og fremmest, at valget handler om italiensk politik, men i den forbindelse har man så inddraget EU som en del af valgkampen. Jeg hæfter mig ved, at italienerne har sammensat deres parlament, som de har gjort. Nu gælder det for de italienske politikere på tværs af partier at tage ansvaret på sig og forhåbentlig hurtigst muligt at få dannet en regering, der kan løfte ansvaret både internt i Italien og i forhold til, at Italien er den tredjestørste økonomi i EU, og derfor også spiller en stor rolle for de øvrige 26 EU-lande,« siger Nicolai Wammen.

Det mudrede valgresultat har også skabt frygt for, at et Italien i politisk dødvande vil vække den slumrende krise om euroen til live og dermed udløse finansiel uro i hele EU:

»Der hviler naturligvis et stort ansvar på de italienske politikere nu for at vise, at Italien er i arbejdstøjet, at man kan få dannet en regering og dermed også kan deltage på fuld kraft i de nødvendige reformer i EU og i Italien. Det er den opgave, de står med efter valget. Og det er politikernes opgave at løfte den,« lyder det fra Nicolai Wammen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu