Weekendvejret er en klam omgang

20. oktober 2018 07:00 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Vejret den 20. oktober 2018 byder på klart vejr uden prangende temperaturer. De kommer søndag, men det gør ikke dagen mere lækker.

Weekendvejret bliver lidt af en rutsjebane-tur, og vejret den 20. oktober 2018 lader os i den fortælling starte i bunden af rutsjebanen. Vi bevæger os siden opad, men det kommer så sandelig også til at gå den anden vej.

Dagen i dag starter skyet, dog uden at der kommer til at falde så meget regn igen. Som dagen skrider frem, klarer det op, og vi når 12 graders varme, når det er skyet og op til 15 graders varme, der solen skinner.

Vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske institut, DMI, Trine Pedersen, fortæller Newsbreak.dk, at landet natten til søndag bliver delt op i to. Der kommer skyer til Jylland, mens den østlige del af landet får klart vejr.

Opdelingen betyder, at den østlige del af landet kommer ned på to til tre graders varme, lokale lidt kolder end det. Den vestlige del af landet, særligt Jylland, får flere skyer og dermed mellem fem og 10 graders varme i nat.

Det bliver mere klamt end varmt

Søndag er toppen af rutsjebane-turen. Vinden kommer fra syd- og sydvest, og det betyder, at vi får op mod 15 graders varme. Men det er efterårsvarme, så det bliver ikke decideret varmt, det bliver bare klamt gråvejr.

I perioder med så store temperatursvingninger som dem, vi oplever i denne weekend, bliver luften kølet meget ned og varmet op igen. Det betyder, at det vand, der bliver dannet inde i skyerne, bliver presset ud af bunden, og det betyder, at du søndag kommer til at se Danmark i en diset, klam og grå udgave.

– Det er ikke søndag, man skal tørre tøj, siger Trine Pedersen til Newsbreak.dk.

Hvor kommer de store udsving fra?

Natten til mandag kommer der i øvrigt reelt regn ud af skyerne, og mandag kommer en ny front til Danmark. Med den følger nok et dyk i temperaturen, og da det samtidig trækker op til mere blæst, bliver mandag en rigtig mandag i efteråret; mærkbar kølig.

Men hvad er det, der skaber rutsjebanen og gør, at vejret den 20. oktober 2018 bliver så meget anderledes end vejret den 21. oktober 2018? En del af svaret finder vi i der, vinden kommer fra. Når den kommer fra syd- og sydvest er det mærkbart varmere luft, end når vinden kommer fra vest og nordvest.

Vinden kommer lørdag fra vestlig og nordvestlig retning, mens den søndag kommer fra syd. Det er det, der skaber de temperaturmæssige udsving, og det er det, der er med til at presse vandet ud af skydækket.

– I øjeblikket har vi typisk efterårsvejr, men drejer vinden, får vi det lidt lunere igen. Det betyder ret meget for temperaturerne, siger Trine Pedersen til Newsbreak.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu