Wenger og den russiske pirat

30. januar 2013 15:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Wenger og den russiske pirat
Billede mangler

Der er mindst to centrale fortællinger om Arséne Wengers 16 år lange regeringstid i Arsenal.

 

Den ene handler om en fremsynet og progressiv fransk manager, der vender en traditionstung London-klub på den anden ende i et opgør med den mest forstenede del af britisk fodboldkultur for at vinde stribevis af trofæer på basis af sexet spil fra masser af dygtigt håndplukkede spillere fra kontinentet.

Den anden handler om en fransk manager, der altid handler snusfornuftigt og med et købmandskab, hvor et mosgroet universitetsstudie i økonomi aldrig fornægter sig. Men hvor resultaterne også udebliver, fordi man sætter sorte tal på bundlinien højere end den overbudspolitik, der truer med at sende masser af europæiske topklubber på fattiggården.

Ingen af fortællingerne om Wenger er nødvendigvis mere sand end den anden. Men i en tid, hvor Arsenal har mere end almindeligt svært ved bare at definere sig som en del af The Big Four i Premier Leagues top, og hvor man også inden denne sæson måtte se klubbens absolutte superstjerne Robin van Persie smutte til United for at fortsætte sin tæppebombning af ethvert fjendtligt mål, er det svært at stå model til en ellers prisværdig forretningsmodel midt i en fodboldbobletid.

Frustrationen brød ud i lys lue blandt supporterne, da Arsenal for nylig tabte til Chelsea.

»Køb nogle spillere,« gjaldede kommandoråbene fra den mest ophedede del af tribunerne ned mod trænerbænken, hvor Wengers panderynker tog et skridt mere mod en kronisk tilstand.

På transfervinduets sidste dag ser det ikke ud til, at den 63-årige manager agter at gå shopamok. Og selvom Arsenals overskudsgivende budget burde udløse anerkendelse efter et 2012, hvor den samlede Premier League gældsspiral nåede 22 mia. kroner, er der et muligt oprør i aktionærkredsen på vej.

Den russiske rigmand Alisher Usmanov har siden sin entré i august 2007 øget sin indflydelse via aktiekøb, så han menes at sidde på lige knap 30 procent. Og den 59-årige oligark og mediemogul er ikke kommet til engelsk fodbold for at score et i den store sammenhæng bagatelagtigt aktieudbytte.

»Arséne Wengers største bedrift er at skabe to fodboldhold. Det, der nu spiller for vores rivaler, og det andet, der forsøger at blive det bedste i Premier League,« siger Usmanov i et interview med den franske sportsavis L’Equipe.

Alene de seneste år har Wenger solgt spillere som Robin van Persie, Cesc Fabregas, Samir Nasri, Alex Song og Gael Clichy. Når de samme spillere træder i karakter for klubber som Manchester City, United og Barcelona, bliver det ikke nemmere at vinde et nyt engelsk mesterskab eller Champions League.

»Man skal give manageren mulighed for at købe de bedste spillere, superstjerner. For mig er Wenger en af de bedste i faget, men han fortjener at få det bedst mulige materiale at arbejde med,« erklærer Usmanov.

Klubpræsident Ivan Gazidis er ikke manden, der spænder livremmen et hul eller tre ud.

»I Arsenal bruger vi ikke flere penge end vi har. I fodbold bliver det betragtet som konservativt, men det fortæller så også en del om den verden, vi opererer i,« siger Gazidis i følge Financial Times.

Det er muligvis sød musik i den amerikanske klubejer Stan Kroenkes mere konservativt kalibrerede øregange. Men for en nyrig risikovillig russer som Alisher Usmanov er det livrem og seler på den gennemført kedelige måde.

»Vi skulle have holdt fast i spillere med stor symbolværdi som Van Persie, Patrick Vieira og Mathieu Flamini. Da der blev friet til dem fra konkurrerende klubber, burde vi have banket deres løn i vejret,« fastslår Usmanov, der mener, at han bliver betragtet som en fjende bag de indre linier.

»Jeg tøvede ikke et sekund, da jeg fik mulighed for at købe en stor aktiepost i klubben. Jeg var villig til at overtage det hele. Men det lod sig ikke gøre, fordi visse menesker gerne ville have en profit og tegne et fjendtligtsindet billede af mig. Jeg bliver set på som en pirat og den del af spillet, har mine modstandere vundet,« konstaterer Usmanov.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu