ANNONCE

WHO advarer om livstruende virus

14. maj 2013 08:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
WHO advarer om livstruende virus
Billede mangler

Der er en reel, omend beskeden risiko for, at en ny form for potentielt dødbringende coronavirus kan udvikle sig til en egentlig epidemi.

Det siger lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet Rune Hartmann til b.dk efter at verdenssundhedsorganisationen WHO er gået ud med en advarsel om, at sygdommen med stor sandsynlighed kan smitte fra menneske til menneske.

WHO-advarslen kommer, efter at Frankrig har bekræftet landets andet tilfælde af den alvorlige lungevejssygdom, der er beslægtet med SARS – en stærkt smitsom coronavirus, der for ca. ti år siden kostede næsten 800 mennesker livet, især i Asien.

Siden september sidste år har WHO registreret over 30 tilfælde af den nye sygdom. Af disse er 18 døde.

Den første franske patient, en 65-årig mand, var netop vendt hjem fra et ferieophold i Dubai på Den Arabiske Halvø, da han blev syg og indlagt på et hospital.

Der kom han til at dele hospitalsstue med en 50-årig mand, som kort efter blev syg med lignende symptomer. Ifølge franske myndigheder er den første patient i en stabil, men alvorlig tilstand, mens den anden patients tilstand er i forværring.

I februar døde en patient i Birmingham, England, efter at tre medlemmer af den samme familie var blevet smittet af sygdommen. Det ene familiemedlem var netop vendt hjem fra en rejse i Pakistan og Mellemøsten.

Modgiften findes

»Hvis ikke sygdommen opdages og diagnosticeres i tide, kan den i værste fald udvikle sig epidemisk. Heldigvis står vi i dag bedre forberedt på sygdommen, end man gjorde i sin tid med SARS«, siger Rune Hartmann til b.dk.

Det skyldes først og fremmest, at man i modsætning til under SARS-epidemien har en ret effektiv medicin mod den nye coronavirus, nemlig interferoner, der bl.a. kendes for behandling mod smitsom leverbetændelse. Dertil kommer, at bl.a. det danske sundhedsvæsen har et analyseapparat, der gør det muligt at diagnosticere sygdommen inden for få timer.

Overlevelseschancerne er imidlertid større, jo tidligere sygdommen opdages og diagnosticeres, så man kan komme under medicinsk behandling.

Rune Hartmann, der er del af et internationalt eksperthold, som har undersøgt virussen nærmere, understreger, at mennesker, der bærer den nye coronavirus, først kan smitte andre, når sygdommen er i udbrud.

»Det formindsker risikoen for smitte i forhold til influenza-virus, der smitter allerede før, sygdommen er i udbrud«, siger han.

Han tilføjer, at almindelige danskere ikke bør bekymre sig om sygdommen. Men hvis man har rejst i Mellemøsten og efter hjemkomsten føler sig sløj, bør man øjeblikkelig kontakte sin læge.

Symptomerne på infektion med den nye coronavirus minder i det indledende stadie om en almindelig forkølelse.

Men efter få dage forværres symptomerne med risiko for lungebetændelse og nyresvigt. Sygdommen overføres bl.a. med hoste, nys eller berøring af inficerede overflader.

Rejsende i Mellemøsten opfordres derfor til at have fokus på god hygiejne, især med hyppig vask af hænder.

Den nye coronavirus er sandsynligvis overført til mennesker fra syge flagermus.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu