ANNONCE

WHO-chef advarer: Der kommer mere

28. december 2020 06:17 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Verden er nødt til at lære af den nuværende pandemi, fordi der kommer flere i fremtiden, siger WHO-chef.

WHO-chef advarer: Der kommer mere
WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mener, at coronapandemien har vist, at verden skal investere mere i at forberede sig på fremtidige pandemier. (Arkivfoto) Foto: Pool New/Reuters

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, advarer om, at coronapandemien langt fra bliver den sidste af sådanne globale kriser.

Det siger WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, søndag.

– Historien fortæller os, at det her ikke bliver den sidste pandemi, og at epidemier er en del af livet, siger Tedros i en videotale for at markere den første internationale epidemi-forberedelsesdag nogensinde.

FN’s Generalforsamling vedtog i begyndelsen at december, at 27. december fremover skal være kendt som “international epidemi-forberedelsesdag”.

Det blev gjort i et forsøg på at sikre, at verden lærer noget af den igangværende coronapandemi for at forberede sig på fremtidige sundhedskriser.

Verden vendt på hovedet

I forbindelse med talen siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, at større investeringer i offentlig sundhed fra regeringer og samfundet kan sikre, “at vores børn og deres børn arver en mere modstandsdygtig og bæredygtig verden”.

Generaldirektøren siger også, at det nye coronavirus har “vendt verden på hovedet” det seneste år, men at pandemien ikke er kommet som en overraskelse for WHO.

Især ikke fordi organisationen flere gange igennem årene har advaret om muligheden for en pandemi, og hvor uforberedt verden var, påpeger Tedros.

– Vi må alle lære af de lektier, som pandemien har vist os, siger han.

Alle skal involveres

Det betyder ifølge WHO-chefen, at regeringer verden over skal investere mere i at forberede sig på nye pandemier og ikke kun investere i den normale sundhedssektor.

Ligesom “alle dele af regeringer og samfundet skal involveres i processen”.

– Pandemien har tydeliggjort de tætte forbindelser, der er mellem mennesker, dyr og planeten. Det kræver en fælles tilgang, siger generaldirektøren.

Ifølge tal fra Johns Hopkins University er over 80 millioner mennesker blevet smittet med coronavirus på verdensplan siden pandemiens begyndelse. Over 1,7 millioner coronapatienter har mistet livet.

Vaccinearbejde

I Danmark, og andre EU-lande, begyndte man at vaccinere mod coronavirus covid-19 den 27. december.

Statsminister Mette Frederiksen (S) glædede sig efterfølgende over begivenheden ved et pressemøde på Marienborg.

– Det her er det enkeltstående største våben, vi har fået i kampen mod corona, sagde hun.

– Det er en månelanding i den her kamp mod corona, det er det simpelthen.

– Det er et kæmpe vendepunkt for os i Danmark, for Europa og for hele verden, sagde Mette Frederiksen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu