ANNONCE

WHO: Roundup kan give kræft

28. maj 2015 06:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
WHO: Roundup kan give kræft
Foto: Roundup.
Foto: Roundup.

Foto: Roundup.

Sprøjtemidlet Roundup, som nærmest er blevet danskernes universalmiddel mod ukrudt i haven, der fremhæves som harmløst for mennesker og natur, er »sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker«, konkluderer et panel af kræfteksperter under FNs Verdenssundhedsorganisation, WHO. Det skriver Politiken.

Det er vurderingen af aktivstoffet glyfosat, som har bragt verdens mest brugte ukrudtsmiddel i modvind.

Seniorforsker i kræft, gener og miljø Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse mener, at WHOs klassificering af stoffet også bør give anledning til overvejelser i Danmark.

»Når et stof sandsynligvis er kræftfremkaldende, kommer det normalt på en liste hos Arbejdstilsynet, hvor der gælder særlige regler. Blandt andet beskyttelse for dem, der arbejder med det, og hvis der findes et tilsvarende stof, skal man bruge det i stedet. Så ud fra et forsigtighedsprincip vil jeg mene, at man kan overveje at forbyde det«, siger Johnni Hansen til Politiken.

Vurdering har skabt røre

Det er ifølge Politiken første gang, at en videnskabelig vurdering på så højt niveau anklager glyfosat, og WHO-vurderingen har allerede skabt røre ude i verden. Mest markant har Colombias regering på anbefaling fra landets sundhedsministerium bebudet et øjeblikkeligt stop for sprøjtning fra luften af store områder med ulovlige coca-plantager.

Firmaet bag Roundup, Monsanto, kalder WHO-eksperternes konklusion for »fupvidenskab«.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu