ANNONCE

WHO ser meget positivt på nyhed fra Pfizer

9. november 2020 21:49 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

En vaccinekandidat fra Pfizer har vist en effekt i mere end ni ud af tilfælde, viser fase 3-studie.

WHO ser meget positivt på nyhed fra Pfizer
Drømmen om en coronavaccine lever. David Dee Delgado/Getty Images/Scanpix

En potentiel covid-19-vaccine fra Pfizer har ifølge den første analyse af fase 3-studie vist sig at have en effekt i mere end ni ud af ti tilfælde. Det vil sige, at den forhindrede mere end 90 procent af smittetilfældene i Pfizers forsøg.

Det oplyser Pfizer i en pressemeddelelse.

Samtidig kan Pfizer berette, at der foreløbig ikke er konstateret nogen problemer med bi- eller skadevirkninger.

Store forventninger

Vaccinekandidaten er udviklet sammen med tyske Biontech. Begge har store forventningerne til resultaterne af fase 3-studiet.

Hvis det forløber succesfuldt, agter Pfizer at søge om en nødgodkendelse i USA på den baggrund.

Det forventes ifølge Pfizer at ske i tredje uge i november.

Tusindvis af deltagere

Fase 3-studiet begyndte i juli og er oppe på over 43.000 deltagere. Af dem har næsten 39.000 per 8. november modtaget vaccinens anden dosis.

I første omgang måler studiet, hvor stor en andel af deltagerne der har fået covid-19, syv dage efter de har modtaget anden dosis af vaccinen.

Fakta

Sådan udvikler man en vaccine

Hvilke faser skal et lægemiddel igennem, før det bliver godkendt til brug? Det kan du blive klogere på her:

* Der ligger normalt flere års arbejde, forud for at et lægemiddel testes på mennesker, og det siden kan blive godkendt til brug.

* Først skal der vises en effekt af det i laboratorieforsøg. Er der overbevisende resultater, bliver det testet på dyr.

* Her stoppes mange forsøg, fordi midlet ikke er effektivt eller har uacceptable bivirkninger.

* Er det ikke tilfældet, kan det testes på mennesker. Det skal godkendes af myndighederne i landet, hvor det sker.

* I den første fase i det kliniske forsøg testes det på få – ofte omkring ti personer. Det kan være frivillige, raske personer.

* I den anden fase skrues op for antallet af testpersoner – cirka 100 personer.

* I den tredje fase undersøges medicinen i en stor gruppe under mere dagligdagsforhold. Det varer typisk flere år, og flere tusinde personer deltager.

* Herefter kan selskabet, der udvikler medicinen, sende en ansøgning om at få det godkendt. Den skal indeholde dokumentation for virkning.

* Det er derefter op til myndighederne at vælge, om det sker. I Danmark er det enten Lægemiddelstyrelsen eller EU-Kommissionen, der skal godkende medicinen.

* Når midlet herefter er godkendt til salg, starter den fjerde fase. Her optimeres anvendelsen af medicinen.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen.

Covid-19 er sygdommen, som man kan få, når bliver smittet med coronavirus.

Herefter sammenligner man gruppen, der har fået vaccinen, med en gruppe, der har fået placebo. Her har gruppen, der har fået vaccinen, 90 procent færre tilfælde af covid-19 syv dage efter anden dosis.

Vaccinen består af to doser, og vaccinen er ifølge Pfizer effektiv, 28 dage efter at man har fået den første dosis.

Positive resultater

I sin meddelelse mandag skriver Pfizer, at den forventer at producere 50 millioner doser i 2020 og 1,3 milliarder doser i 2021.

Hvis vaccinen virker sig at være brugbar, kan det grundlæggende ændre pandemiens kurs. Og det er “meget positive” resultater, som medicinalselskabet Pfizer indtil videre kan præsentere.

Det siger Bruce Aylward, der er Verdenssundhedsorganisationen WHO’s leder af den globale indsats for at finde en vaccine og behandling mod coronasygdommen.

– På vaccineområdet, særligt med nyhederne i dag, er vi på kanten af at være klar til at fordele vacciner til befolkningsgrupper i høj risiko i slutningen af første kvartal eller begyndelsen af andet kvartal, siger Aylward.

– Der er stadig meget arbejde forude, og dette er kun foreløbige resultater. Men det er meget positive resultater, der er kommet i dag, som forhåbentlig er meget lovende for hele verden, tilføjer han.

WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, byder nyheden varmt velkommen i en besked på Twitter mandag.

Her kalder han det “opmuntrende” og skriver, at WHO “hylder alle forskere og partnere over hele verden, der udvikler nye sikre og effektive værktøjer til at slå covid-19”.

Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, kalder over for Jyllands-Posten de foreløbige resultater flotte.

Der er dog endnu ubesvarede spørgsmål.

– For eksempel hvor lang tid vaccinen virker. Om man kan blive smittet senere. Er der forskel i effekten afhængige af køn, alder og etnicitet? Så de data venter jeg spændt på, siger han til avisen.

Direktøren for det tyske selskab BioNTech, der udvikler vaccinen sammen med Pfizer, siger, at han håber på, at effekten af vaccinen vil vare et år. Men han tør endnu ikke at love det.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu