Det skal du vide før du bruger wi-fi i udlandet

29. juni 2017 07:29 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Der er visse ting, du helt skal undlade at bruge et åbent netværk til.

Det skal du vide før du bruger wi-fi i udlandet
Hvis du går på et åbent wi-fi-netværk, skal du tænke på det, som om der kunne sidde en og se med over skulderen. Så brug det ikke til noget, der efterlader følsomme data. Foto: Scanpix.

Når du bruger wi-fi i udlandet, er der ting, du skal afholde dig helt fra at bruge. De fleste af os kan nok bedst lide at bruge wi-fi, når vi bruger vores mobil på ferien, og selvom de nye krav til roamingafgifter fra EU har gjort, at teleselskaberne ikke længere kan forlange høje minuttakster af os, når vi logger på væk fra Danmark, er en hurtig, stabil netforbindelse stadig tillokkende.

Som Newsbreak.dk tidligere har fortalt, kan de nye regler for roamingafgifterne nemlig stadig koste kunderne dyrt. Nogle teleselskaber har sat priserne op for deres abonnementer, og selskaberne kan til sætte en grænse for, hvor meget data du kan bruge på ferien, inden taksameteret sættes til igen.

Mange af de bekymringer forsvinder, hvis du bruger wi-fi i udlandet. Men så kommer der andre til. Det er let at slutte sig til et åbent wi-fi-netværk på caféen, hotellet eller i lufthavnen. Så er der igen forbindelse til omverdenen.

Men det er ikke sikkert, du er alene om forbindelsen.

Faktisk aner du ikke, hvem der står bag et åbent netværk, når du benytter dig af gratis wi-fi i udlandet.

– Vi ser, at der bliver lavet mange forfalskede netværk, som er gratis og åbne. Og rigtig mange falder i, fordi det er let og hurtigt. De har ofte et tillokkende navn eller lyder ligesom den café, man sidder på, men så sidder der en ved siden af og tapper ens data, forklarer Henrik Larsen, chef for DK Cert og medlem af bestyrelsen i Rådet for Digital Sikkerhed.

Din trafik kan være åben for andre

Henrik Larsen forklarer, at man ikke kan være sikker på, hvem der står bag, og hvis netværket er åbent, betyder det, at ens trafik ikke er krypteret. Det vil sige, at andre, som har kontrol over netværket, kan følge med i dine digitale bevægelser. Og så risikerer wi-fi i udlandet at blive en dyr fornøjelse.

Det svarer faktisk til, at der er en, der sidder og ser med over skulderen og kan holde øje med alt, hvad du foretager dig, siger Mikkel William Nielsen, testansvarlig for blandt andet mobiltelefoner hos Forbrugerrådet Tænk.

Han understreger, at der altså ikke sidder folk og lurer med på alle åbne netværk, men at man bør tage sig sine forholdsregler.

Hvis du virkelig har brug for at komme på internettet på ferien, så brug et netværk, hvor der kræves en kode, som man får udleveret. Det kan for eksempel være på hotellet.

– Hvis du er et sted, hvor koden står på væggen, så ville jeg være lidt bekymret, for så har alle adgang, bemærker Mikkel William Nielsen.

Han tilføjer, at man godt kan bruge de åbne netværk, når man skal hoppe på wi-fi i udlandet, så længe man ikke foretager sig noget, der kan efterlade følsomme oplysninger til andre.

Der er ting du ikke skal kigge på

Hvis man for eksempel bare skal tjekke vejrudsigten eller dagens nyheder, sker der ikke nogen skade. Er det derimod mail-indbakken, Facebook-kontoen eller netbank, der lokker, ville Mikkel William Nielsen aldrig bruge det åbne netværk.

Her bør man i stedet overveje, om det er det værd at bruge sin egen dataforbindelse, hvis det er meget vigtigt:

– Det er jo ikke så dyrt længere at bruge sin mobiltelefon inden for EU, så man kan jo vælge at aktivere dataforbindelsen, hvis man har det i udlandet. Så kan man gøre det som en nødløsning, hvis man har roaming. Så må det koste det, det koster, men så skal du ikke være nervøs for at bruge din mail, siger Mikkel William Nielsen.

Fakta

Digital sikkerhed

– Brug aldrig et åbent netværk til at logge ind eksempelvis på din mail, Facebook eller netbank.

– Sørg for at holde alle enheder opdateret med de nyeste sikkerhedsopdateringer.

– Hav backup af dine data.

– Pas på din enhed. Lad være med at lægge telefonen på cafébordet.

– Overvej at bruge en VPN-tjeneste, hvis du ikke ønsker at efterlade nogen digitale fodspor.

Kilde: Henrik Larsen.

Det kan stadig være meget dyrt at bruge telefonen uden for Europa. Derfor er det er en god idé at undersøge, hvad prisen på data er, hvis du er taget langt væk på ferie, bemærker han.

Vil man slette alle sine digitale fodspor, er der også råd for det:

– Den rigtig sikre måde er, at man anvender en VPN-tjeneste, det vil sige en Virtuel Privat Netværksforbindelse. Det er en krypteret tunnel, man laver. Så selv om man er på et ukrypteret netværk, så har man en tunnel igennem det, som er krypteret, forklarer Henrik Larsen, chef hos DK Cert.

/ritzau/FOKUS

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu