Wiens Filharmonikere løfter sløret for skjulte naziforbindelser

10. marts 2013 20:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Wiens Filharmonikere løfter sløret for skjulte naziforbindelser
Billede mangler

ØSTRIG: Wiens Filharmoniske Orkester offentliggør tirsdag en rapport om dets historie under nazitiden. Rapporten kommer ifølge B.dk efter, at orkestret har været udsat for kritik for at skjule dets nazifortid. Kritikken kom fra en af oppositionens debattører i det østrigske parlament.

 

Ganske vist havde orkestrets præsident og arkivar, Clemens Helssberg, skrevet en bog om orkestrets historie i 1992, men kritikken fra debattøren gik på, at han havde skjult visse ting.

Det førte til, at orkestret bad tre kendte historikere om at skrive en rapport, og de fik fri adgang til alle arkivalier. Rapporten vil på tirsdag blive offentliggjort på orkestrets hjemmeside, men New York Times kan allerede nu videregive visse nye oplysninger.

Kommissionens talsmand Oliver Rathkolb fortæller til New York Times, at en af de væsentlige kritikpunkter er, at Clemens Helssberg ikke fortalte, at orkestret i 1942, som en særlig fin udmærkelse, gav en ring til nazisternes guvernør i Wien, Baldur von Schirach, og til nazisternes minister for Østrig, Arthur Seyss-Inquart.

Mens Seyss-Inquart blev dødsdømt og henrettet efter krigen, så fik Baldur von Schirach blot 20 års fængsel, og han kom ud i 1966. Baldur von Schirach havde sørget for, at tusindvis af jøder blev deporteret til dødslejre.

Schirach mistede sin ring, og da han kom ud af fængslet i 1966 sørgede en udsending fra orkestret, for at han fik en ny ring. Kritikken gik på, at orkestret havde forsøgt at skjule dette forhold. Forholdet blev kun kendt, fordi Schirachs søn skrev om ringen i en bog fra 2004. Kritikken var altså, at Clemens Hellsberg havde skjult historien i sin bog. Hellsberg selv siger i et interview, at han ikke fandt noget om sagen i arkiverne, da han skrev sin bog. Til Hellsbergs fordel taler, at hans bog var udtryk for en større åbenhed om dette spørgsmål, end man tidligere havde set, hvor orkestrets nazifortid havde været tabu.

Baldur von Schirachs søn har nægtet at give identiteten på det orkestermedlem, der overrakte hans far en ny ring i 1966, men historikeren Rathkolb siger, at han nu har nye informationer om denne person.

Rathkolb siger ifølge b.dk, at nye dokumenter er dukket frem fra en dyb kælder. Disse nye dokumenter omfatter korrespondance fra Wilhelm Jerger, der både var orkestermedlem og senere præsident for orkestret. Jerger var ikke blot medlem af nazistpartiet, men også medlem af SS. En del af orkestrets jødiske medlemmer var blevet udelukket, og stod i fare for deportation, og i et brev fra oktober 1938 beder Jerger von Schirach om, at hans tidligere jødiske kollegaer ikke deporteres.

Af orkestrets 123 aktive medlemmer i 1942, var 62 medlemmer af nazistpartiet og to medlemmer af SS. Det vil sige, at over 50 procent var nazister. Særligt en sag vækker opsigt. Det drejer sig om Helmut Wobisch, der spillede trompet i orkestret. Han var blevet nazist i 1933 og SSer i 1934. Han var stikker og indberettede til SS om orkestrets medlemmer. I 1945 efter krigen blev han sammen med Jerger fyret, men blev atter medlem i 1947 og blev dets direktør i 1953.

Wobitsch forsøgte at skjule sin nazifortid og brugte endda den amerikansk-jødiske komponist og dirigent Leonard Bernstein til at dække for sig. Bernstein kaldte Wobitsch for »min kæreste nazist« som en slags morsomhed, men Bernstein havde ifølge New Yok Times intet reelt ønske om at dække for Wobitschs fortid.

Ifølge en rapport fra 1938 blev seks jødiske musikere fra orkestret myrdet af nazisterne, og i alt 11 deporteret til dødslejre. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu