Wilbek: Hvorfor blev vi ikke hyldet?

12. februar 2013 10:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Wilbek: Hvorfor blev vi ikke hyldet?
Allerede i efteråret var Ulrik Wilbek klar til at forlade posten som landstræner for de danske herrer. Foto: Facebook.
Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek. Foto: Facebook.

Dette er anden del af interviewet med Ulrik Wilbek. I første del forklarer Wilbek, hvorfor han skældte en journalist ud i lufthavnen i København. Denne del handler om det sportslige, og hvorfor det gik så galt i finalen mod Spanien. 

 

Du sagde, efter I havde tabt finalen, at der ikke var noget, I kunne have gjort anderledes. Det har givet dig kritik, fordi nogle mener, du ikke vil tage din del af ansvaret. Hvad mener du om det?

– Man kan altid gøre noget andet. Jeg synes bare ikke, der var mere at gøre i den kamp. Jeg skiftede ud og ind, jeg ændrede formationer, og vi følte, vi prøvede alt. Men ligegyldigt hvad vi gjorde, virkede det ikke. Jeg kan mere forholde mig til, at hvis man taber en kamp med to mål, så kunne det godt være, man taktisk kunne have gjort noget andet, som ville ændre udfaldet. Men når man taber med 16 mål, bliver det søgt at lave store analyser. Den dag var det ligegyldigt, hvad fanden vi havde gjort.

Læs også – Ulrik Wilbek taler ud: Derfor gik han amok

Flere af spillerne har givet udtryk for, at det var hårdt at komme hjem til kritik, efter I havde fået VM-sølv. Kan du forstå, at I har fået hug i medierne?

– Der var et kæmpe presseopbud i lufthavnen, da vi kom hjem, og vi kunne jo godt mærke, at vi blev stillet meget kritiske spørgsmål. Det er helt i orden at være meget kritisk, når man laver sådan en præstation som vores finale. Men jeg synes også, man de første par dage efter finalen glemmer, at vi havde begejstret nationen og vundet sølv med et nykomponeret hold. Jeg har fået mange e-mail og sms’er fra udenlandske trænere, som skrev, at det var det bedste håndbold, de havde set i mange år. Dér synes jeg, der går selvsving i den danske presse. Det er alt for meget enten eller. Selvfølgelig er alle ærgerlige. Men søndag, inden finalen gik i gang, var vi verdens mest vidunderlige, og bagefter var vi verdens værste. Medierne glemte at hylde spillerne for den turnering, de faktisk havde leveret. Ellers bliver det jo sådan – og lad mig understrege, jeg godt ved, det var en rigtig dårlig kamp mod Spanien – at hvis ikke en sølvmedalje i dansk perspektiv er godt, bliver det jo ikke sjovt at spille på landsholdet. Dér hopper kæden af for mig. Så bliver det et hårdt EM næste år på hjemmebane, hvis vi skal vinde med fem eller 10 hver gang. Men både spillerne og jeg har heldigvis oplevet en fantastisk opbakning fra den almindelige dansker, som kommer hen og fortæller, at det er ’fandeme godt gået’.

Er det ikke forståeligt, at der i første omgang fokuseres på skuffelsen over et så voldsomt nederlag i finalen?

Jo, i første omgang. Men når man så har haft en dag, kunne man godt anerkende en fantastisk sølvmedalje. Jeg synes, det var synd for spillerne, at de var nødt til at gå ind til en sølvfejring med bøjede hoveder, lige da vi var landet – selv om det var ydmygende og katastrofalt i finalen. Jeg synes, forventningerne til det spanske hold var helt forfejlede.

Var I ikke selv med til det? I havde underspillet jeres egen rolle hele vejen indtil dagen før finalen, hvor det virkede, som om der var et stemningsskift hos både dig og spillerne.

– Stemningsskiftet gik vist mest på, at vi var fuldstændig smadrede. Dér lavede jeg en fejl. Jeg lagde det pressemøde alt for tidligt, og det var helt åndssvagt. Vi kom i seng kl. 3.00-3.30, og så var der pressemøde kl. 11. Jeg kan huske, at jeg ikke selv var i stand til at sige noget begavet. Vi var helt smadret, og vi burde bare have sovet til kl. 12. Vi havde hverken nået at forberede os på Spanien på det tidspunkt eller tænke kampen igennem. Jeg husker, jeg sagde, det var en ’fifty-fifty’-kamp, og det synes jeg egentlig også, det var på forhånd. Men vi var dødtrætte alle sammen, så hvis der var et stemningsskift, handlede det vist mest om, at vi bare gerne ville have det overstået. Nogle har spekuleret i, at VM-finalen ville få dig til at overveje dit job.

Har du gjort det?

– Det, synes jeg også, er fantastisk, efter man kommer hjem med en VM-sølvmedalje. Vi spiller godt og laver så mange fremskridt. Jeg har stadig, som jeg sagde før VM, aldrig været så motiveret. Hvis vi tager den her finale væk, er dette VM noget af det bedste håndbold, vi har spillet – sammen med VM i Sverige. I mellemtiden har vi så vundet et EM-guld. Hvis jeg skulle have stoppet, skulle jeg da have gjort det efter OL.

I din tid som herrelandstræner har der været to store kollaps. I tabte stort til Kroatien ved OL og så nu igen i VM-finalen mod Spanien. Begge kampe har været inden for et halvt år. Skal man lægge noget i det?

– Det er et godt spørgsmål, og det er da også noget, jeg har tænkt på. Men så har jeg også slået det væk igen. Hvis man tager EM væk, kunne man med god ret sige, at det her er et hold, der ikke er godt i modgang. Men dér (ved EM i 2012, red.) kom vi igen efter to nederlag og gik hele vejen. Så jeg synes virkelig, vi er på rette vej, og det ser positivt ud frem mod EM i Danmark.

Hvordan har du håndboldfagligt evalueret på VM?

– Det er jeg i fuld gang med lige nu. Vi laver en individuel opsamling, hvor spillerne får tilsendt et USB-stik med nogle videoklip med de gode ting, der var. Og der er rigtig mange ting, som vi er glade for. Vi havde tre håndboldfaglige hovedmål for turneringen: Kontrafasen skulle forstærkes – det blev den i den grad. Det skulle ikke kunne betale sig at mandsopdække Mikkel (Hansen, red.) – det kunne det heller ikke. Og så ville vi gerne kunne bruge en alternativ forsvarsform – det lykkedes vi ikke med. Dertil overgik vi vores egen resultatmålsætning (en plads i semifinalen, red.). og så var det i det hele taget opløftende at se de mange nye spillere, der bød ind. Henrik Møllgaard er det bedste eksempel, men vi fik også en ’ny spiller’ i Nikolaj Markussen, som virkelig bød ind, i og med at Mikkel ikke var i topform.

Har du set finalen mod Spanien igen?

– Nej, det har jeg ikke haft kræfter til endnu. Men det skal jeg selvfølgelig på et tidspunkt. Lige nu har jeg dog ikke villet sidde og svælge i det.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu