WWF frygter udryddelse af bjerggorillaen

15. marts 2013 06:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
WWF frygter udryddelse af bjerggorillaen

DR CONGO: Den er allerede stærkt truet, og nu risikerer den sjældne bjerggorilla at få en ny barsk fjende på halsen.

 

Regeringen i den Demokratiske Republik Congo overvejer ifølge Reuters at tillade olieselskaber at bore efter olie i landets nationalparker, hvor over halvdelen af verdens sidste fritlevende bjerggorillaer bor.

Det vil betyde, at olieselskaber vil kunne rykke ind i Virunga National Park, der er på UNESCOS liste over verdensarv, og som ifølge Verdensnaturfonden WWF er hjemsted for omkring 480 af de tilbageværende 880 store aber på verdensplan.

Det får WWFs danske generalsekretær, Gitte Seeberg, til at slå alarm.

»Det ekstremt vigtigt, at vi får sat en stopper for det her. Virunga er beskyttet af både national og international lovgivning og er endvidere på UNESCOS verdensarvliste. Den congolesiske regering må ikke slippe af sted med at tillade olieboringer i området. Konsekvenserne for verdens sidste bjerggorillaer kan blive fatale,« skriver hun i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen i det fattige og krigshærgede centralafrikanske land er klar med et lovforslag, som vil give olieselskaber ret til at lede efter sort guld i nationalparkens undergrund. Det er der allerede to andre virksomheder, der er begyndt på, men deres aktiviteter er på nuværende tidspunkt begrænset ved lov. Det kan de nye regler dog ændre på, og det vil komme landets fattige befolkning til gode, hævder det lokale parlamentsmedlem Yves Mobanda Yogo, som arbejder for en ændring af lovgivningen.

»Der er internationale aftaler, som vi må respektere omkring boringer i parken, men vi kan ikke lade befolkningen leve i fattigdom,« siger han til Reuters.

Maj Manzcak, der er seniorrådgiver for energi og skov i Afrika i WWF tvivler dog stærkt på, at afkastet fra eventuelle olierigdomme vil komme den gængse indbygger i DR Congo til gode.

»Hvis den congolesiske regering slipper af sted med at indføre en undtagelse for forbuddet mod olieaktiviteter i nationalparker, vil det få store konsekvenser. Ikke kun naturen og for de truede bjerggorillaer, men også for de 20.000 fattige mennesker som lever af fiskeri i konsessionsområdet. Og vi risikerer, at sagen kommer til at sætte præcedens for andre regeringer i Afrika, der generelt oplever et stigende pres på grund af jagten på det olie, gas og mineraler,« lyder hendes advarsel.

Netop fordi Virunga National Park er karakteriseret som verdensarv, kan det skabe problemer for DR Congos regering, hvis den tillader olieboringer. Parken er omfattet af særlige regler, og en række økonomiske donorer har ifølge Reuters også raslet med sablerne over udsigten til, at politikerne vil tillade boringer i nationalparken – det gælder blandt andet Storbritannien og Verdensbanken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu