Yahya Hassan i retten: Nu er dommen faldet over digteren

18. oktober 2018 16:05 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Erkendte alle forhold.

Yahya Hassan i retten: Nu er dommen faldet over digteren
Yahya Hassan har begået lovovertrædelserne, mens han har været massivt påvirket af stoffer. Det har en retslægeerklæring slået fast. Foto: Claus Bech/arkiv/Scanpix

Efter at have erkendt sig skyldig i 42 lovovertrædelser er digteren Yahya Hassan torsdag blevet idømt psykiatrisk behandling ved Retten i Aarhus. Dommen modtages, oplyser hans forsvarer, Michael Juul Eriksen.

Yahya Hassan var anklaget for 42 lovovertrædelser fra vold og trusler til hærværk og brud på tilhold mod at opsøge en ekskæreste. Digteren erklærede sig ved retsmødets begyndelse skyldig.

– Det erkender jeg, sagde han med lav stemmeføring, da de 42 anklagepunkter blev læst op ét for ét.

En retspsykiatrisk erklæring har fastslået, at digteren formentlig var sindssyg på de tidspunkter, da forbrydelserne fandt sted. De fleste af dem blev begået i perioden fra december 2017 og frem til sommeren 2018.

(artiklen fortsætter under faktaboksen)

Fakta

Det indebærer Hassans dom til psykiatrisk behandling

Retten i Aarhus har torsdag idømt digteren Yahya Hassan en dom til psykiatrisk behandling for 42 lovbrud.

* Dommen skyldes, at Hassan er så psykisk ustabil, at en almindelig fængselsstraf ikke kan komme på tale.

* Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven nemlig slet ikke straffes.

* I mindre alvorlige sager kan retten idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling eller afvænning.

* I mere alvorlige tilfælde kan retten vælge en behandlingsdom. Det er den foranstaltning, Yahya Hassan har fået.

* En behandlingsdom indebærer, at den dømte som udgangspunkt indlægges på en psykiatrisk afdeling. Under opholdet vurderer en overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.

* Det er også overlægen, der træffer beslutning om udskrivelse til fortsat ambulant behandling under tilsyn af Kriminalforsorgen.

* Er anbringelsen sket på baggrund af alvorlig kriminalitet, sådan som det er tilfældet med Hassan, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog skal Hassan maksimalt være indlagt på psykiatrisk afdeling i ét år, hedder det i dommen.

* Det tidsubestemte element betyder i hans tilfælde således blot, at det til hver en tid kan besluttes, at han skal genindlægges.

* I meget alvorlige sager, hvor den dømte vurderes at være til ekstraordinær fare for andre, kan retten vælge en dom til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse.

* I modsætning til en behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.

* Behandlings- og anbringelsesdomme må ikke forveksles med en forvaringsdom.

* Forvaring gives til personer, som ikke er sindssyge, men som menes at være så farlige, at det vil være uforsvarligt at sætte en udløbsdato på indespærringen. Desuden afsoner forvaringsdømte i et almindeligt fængsel.

Kilder: Straffeloven, psykiatriloven, Region Sjælland, Kriminalforsorgen.

– Den tiltalte er vurderet ikke-strafegnet, så jeg er meget tilfreds med, at retten fulgte min påstand om, at han skulle idømmes en foranstaltning i form af en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling, siger anklager Tanja Fogt i en pressemeddelelse.

Skød en mand

Hassan blev i december 2017 løsladt efter at have afsonet en dom på ét år og ni måneders fængsel for at have skudt en 17-årig mand i foden i det vestlige Aarhus.

Lægerne, der har undersøgt digterens mentale tilstand, konkluderer, at han formentlig var sindssyg på gerningstidspunkterne. Og at forbrydelserne blev begået under massiv stofindtagelse. Digteren har haft et udpræget misbrug af hash og kokain og har til tider været paranoid og psykotisk, konkluderer undersøgelsen.

Siden Hassan blev varetægtsfængslet i surrogat 16. juli, har der været iværksat en behandling. Den har gjort en forskel. Yahya Hassan fremstår nu mere rolig og fattet, men han har samtidig tilbøjelighed til at resignere og falde ned i et sort hul, hedder det.

Hassan udgav i 2013 den anmelderroste digtsamling “Yahya Hassan”, som solgte flere end 120.000 eksemplarer. Forlaget Gyldendal har oplyst, at man ikke har planlagt en ny udgivelse fra Yahya Hassan.

Der er ikke fastsat en udløbsdato på behandlingsdommen. Men Yahya Hassan kan maksimalt være indlagt på psykiatrisk afdeling i ét år, hedder det i dommen. Hvis det skønnes nødvendigt, kan en overlæge kræve ham genindlagt.

Forsvarer er meget tilfreds

Det er en behandlingsdom, som forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen, der har repræsenteret Hassan gennem længere tid, er godt tilfreds med.

– Det betyder, at han slipper for fængsel og kan udskrives, når en læge vurderer, at det kan ske. Hvilket forhåbentligt er snart, siger advokaten til Ritzau.

Dommen betyder, at Yahya Hassan skal modtage psykiatrisk behandling, så længe lægerne skønner, det er nødvendigt. Advokatens erfaring med den slags domme er, at behandlingen ofte kan foregå ambulant.

– Udgangspunktet for den her type sager er, at folk bliver udskrevet umiddelbart efter. Og at der så vil være tale om en ambulant behandling, hvor lægen vurderer, hvilke tiltag der er behov for, siger Michael Juul Eriksen.

På den baggrund venter han, at Yahya Hassan snart vil få lov til at spadsere ud fra psykiatrisk afdeling, hvor han har siddet varetægtsfængslet i surrogat siden 16. juli.

– Men hvis noget er helt galt, kan lægen bestemme, at han skal indlægges igen, siger Michael Juul Eriksen.

Fakta

Yahya Hassan - digter på kant med loven

Her kan du læse om den 23-årige digter, der tidligere har været på kant med loven.

Navn: Yahya Hassan.

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

På et socialpædagogisk opholdssted udviklede den dengang 16-årige Hassan et kæresteforhold til en 38-årig kontaktperson. Kvinden blev senere dømt for at have haft samleje med Hassan.

Uddannelse: Yahya Hassan har gået på forfatterskolen.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen “Yahya Hassan”, der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Domme:

* 2013: Betinget dom for tyveri.

* 2014: Fængselsstraf i fire måneder for tyveri og hæleri.

* 2015: Fire måneders ubetinget fængsel for vold i forbindelse med en bytur i Aarhus. Han blev senere frifundet i landsretten.

* 2016: Yahya Hassan idømt et år og ni måneders ubetinget fængsel for at have skudt en 17-årig mand i foden.

* 2018: Han idømmes psykiatrisk behandling efter at have tilstået 42 lovovertrædelser.

Kilder: Retten i Aarhus, Ritzau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu