Yderkommuner kæmper for at holde på de unge

14. februar 2013 17:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Yderkommuner kæmper for at holde på de unge
Billede mangler

Kommunerne Slagelse, Tønder og Ringkøbing-Skjern har det til fælles, at de mister indbyggere. Kommunerne er tre ud af 49 kommuner i Danmark, hvor befolkningstallet falder.

 

»Vi er helt bevidste om, at der har været en fald i befolkningen. Når unge mennesker flytter herfra, er det ofte fordi, den uddannelse, de tager, ligger i nogle af de store byer. Derfor vigtigt, at vi har nogle arbejdspladser, der gør, at de kommer tilbage igen,« siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V), der fortæller, at kommunen arbejder på at få eksempelvis universiteter til at åbne afdelinger i kommunen.

Ringkøbing-Skjern Kommune har mistet 363 indbyggere på ét år, og selv om tallet ikke lyder højt, forklarer Iver Enevoldsen, at udviklingen skal bremses.

»Der er nogle fordomme om, at kvaliteten ikke er for god. Der prøver vi så at gøre opmærksom på mange af de gode tilbud, der er i vores område,« siger han.

Borgmester i Slagelse Kommune, Lis Tribler (S), mener, at det er de unge, der særligt skal holdes fast i, hvis udviklingen skal vendes.

»Vi vil gerne fiske nogle af de unge, der rykker mod øst ved hjælp af vores uddannelsestilbud. Men vi vil også gerne have, at de unge flytter tilbage, når de er færdige med deres uddannelse,« siger hun.

Syddansk Universitet har en afdeling i kommunen. Samtidig forsøger Slagelse Kommune at finde studiejob til de unge borgere. Borgmesteren er dog påpasselig med at sige, at udviklingen kan vendes på hovedet.

»Der er en trend, som bare bliver værre, hvis vi lader stå til. Noget af det her hænger jo også sammen med, at mange statslige job rykker til hovedstaden. Målsætningen er at holde status quo i befolkningstallet,« siger Lis Tribler.

Borgmester i Tønder Kommune, Laurids Rudebeck (V), bakker op om, at der skal flere statslige job til, hvis udviklingen skal vendes.

»Skal vi få de unge tilbage i kommunen efter, at de har dygtiggjort sig på universiteterne, skal vi kunne tilbyde dem et job, så simpelt er det,« siger han.

Professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, Anne-Mette Hjalager, påpeger, at kommunerne må indstille sig på udviklingen.

»Kommunerne skal være realistiske. Det er de nok også bag lukkede døre, men de må tage afsæt i det, der er virkeligheden, nemlig at der bliver færre indbyggere ude på landet og i de mindste byer. At komme og sige, at man vender udviklingen dramatisk i opadgående retning i eksempelvis Lemvig, det tror jeg ikke på,« siger hun.

Center for Landdistriktsforskning har undersøgt 68 danske landsbyer, og der er mange forskellige ting, der spiller ind på, om folketallet holdes oppe i de små byer. Foreningsliv, den naturmæssige herlighedsværdi og afstand til den nærmeste by med arbejdspladser er altafgørende.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu