Ydmyg pave: Mine brødre måtte til verdens ende for at finde mig

13. marts 2013 22:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ydmyg pave: Mine brødre måtte til verdens ende for at finde mig
Billede mangler

»Habemus Papam«: Vi har en ny pave.

 

Med disse ord præsenterede den franske kardinal Jean-Louis Tauran onsdag aften den nye pave, der bliver overhoved for 1,2 milliarder katolikker verden over.

Beskeden blev leveret fra Peterskirkens balkon foran en jublende folkemængde, der har ventet på offentliggørelsen i spænding.

Den nye pave hedder Jorge Mario Bergoglio. Han tager navnet Pave Frans I og bliver den 266. pave i rækken.

»Brødre og søstre, god aften. I ved, at det er konklavets opgave at finde en ny biskop af Rom. Det lader til, at mine brødre måtte hele vejen til verdens ende for at finde ham,« sagde Frans I, der er argentiner og 76 år gammel.

Han afløser den 85-årige Pave Benedikt 16., der højest overraskende trådte tilbage som pave 11. februar i år, og dermed satte den omfattende proces i gang, der begynder, når en ny pave skal findes.

Pave Frans er den første pave fra Latinamerika nogensinde, ligesom han bliver den første pave, der bærer navnet Frans. Navnet er angiveligt taget efter Frans af Assisi, en meget kendt skikkelse i kristendommens historie.

Flere steder bliver den nye pave beskrevet som en ydmyg person, der stammer fra en middelklassefamilie. Han har levet et forholdsvis simpelt liv, hvor han ikke har søgt mediernes spotlight.

Desuden bliver han beskrevet som værende optaget af og bekymret over de sociale uligheder, der er udbredt i hans hjemland og andre steder i Latinamerika.

Det var langt fra ventet, at der allerede onsdag aften ville være fundet en ny pave, og flere steder er der blevet spekuleret i, at processen ville trække ud over flere dage, da der ikke var en oplagt favorit i feltet af mulige kandidater.

Tidligere på dagen havde en afstemning givet sort røg fra den famøse skorsten på kapellet.

Kardinaler fra hele verden har været samlet i Det Sixtinske Kapel siden tirsdag i det såkaldte konklave, hvor de har været afskåret fra kommunikation med omverdenen, mens de har søgt at finde en ny pave.

Konklavet tæller 115 kardinaler alle under 80 år. Det er den forsamling, der onsdag har udpeget en ny pave allerede efter den femte afstemning. Det kræver to tredjedeles flertal blandt kardinalerne for at finde den ny pave.

Da den nu tidligere pave abdicerede, var det første gang siden 1415, at en pave trak sig fra embedet.

Selvom der ikke var en klar favorit blandt de potentielle arvtagere for Pave Benedikt 16, var flere navne i spil i en række medier.

Ifølge avisen Vatican Insider ville mellem 35 og 40 kardinaler stemme på ærkebiskoppen i Milano, Angelo Scola, der nyder opbakning fra en række europæiske og også nogle amerikanske kardinaler.

En anden kandidat, der stod til at høste mange stemmer, var brasilianeren Odilo Pedro Scherer, ærkebiskop i São Paulo. Der var således meldinger om, at han kunne få omkring 25 stemmer.

Den nye pave har også været nævnt flere steder. Det skyldes især, at han var tæt på at blive pave ved det foregående pavevalg, hvor han angiveligt fik næstflest stemmer.

Da Joseph Ratzinger blev til Pave Benedikt XVI i 2005, tog det fire afstemninger og omkring et døgn for kardinalerne at vælge ham, og da hans forgænger, Karol Józef Wojtyla, blev Johannes Paul II i 1978, tog det to døgn og otte afstemninger at nå frem til et resultat.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu