Bakteriebombe: Så tit skal karkluden skiftes

Mange danskere har karkluden hængende alt for længe.

Udgivet Opdateret

Grillmaden er uden tvivl på menuen for mange danskere i denne sensommervarme, men upåagtet at grillen fjerner meget af madlavningen fra køkkenet, så er der stadig en masse nødvendigt arbejde på de normale slagmarker – eller man bør nok kalde det rengøringsmarker.

Tallerkener, glas og bestik bliver vasket i et væk, og mængden af opvask synes altid større om sommeren. Derfor er det også vigtigt, at man som forbruger har styr på de husholdningsråd, der holder køkkenet fri for bakteriebomber og potentielle sygdomme og skadedyr.

En af de vigtigste ting i et køkken er nemlig at få skiftet karkluden – og gerne ofte. Det har Michael René, der er hygiejneekspert og lektor på professionshøjskolen, tidligere fortalt på Newsbreak.dk.

– En god tommelfingerregel er, at man skal skifte sin karklud hver eneste dag. Hjemme hos os har vi en skuffe lige under køkkenvasken, hvor vi har karklude. Det er nemlig en god idé, at man har de rene karklude inden for rækkevidde og let tilgængeligt, siger Michael René.

En fugtig karklud med madrester, som ligger og lumrer på kanten af håndvasken giver perfekte vækstbetingelser bakterier.

Bør hænges til tørre

Et andet godt råd er derfor, at karklude bør hænges til tørre efter brug.

– Hvis man gør det, så giver man bakterierne de dårligst mulige betingelser for at vokse, da de godt kan lide at gro i et lunt og fugtigt miljø, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen, som påpeger, at der kan samle sig mange forskellige typer bakterier i en karklud som eksempelvis campylobacter og salmonella, hvis man har arbejdet med kylling.

Men ønsker man at vaske karkluden, så skal man altid vaske ved minimum 60 grader, så man kan slå bakterierne ihjel.

I galleriet øverst kan du se, hvornår du bør skifte karkluden.

Powered by Labrador CMS