Du bør ikke smide disse ting i skraldespanden

Disse dele af dit køkkenaffald giver god kompost, hvis du da ikke bruger det til chips eller ansigtsrens.

Udgivet Opdateret

Står der en kompostbeholder eller bare en god bunke i hjørnet af haven, så skal den naturligvis fodres med de bedste efterladenskaber fra køkkenet, men med nogle rester, skal man holde tungen lige i munden.

Økologiforkæmper og ambassadør for Stop spild af mad Birte Brorson så helst, at der ikke gik så mange rester fra madlavningen til skraldespand eller kompost.

Det har hun tidligere udtalt til Ritzau.

– Generelt så skal man slet ikke skrælle grøntsagerne så meget, som vi gør. Hvis de er økologiske, så kan man snildt spise skrællen på både gulerødder og rødbeder og sommerkartofler, forklarer hun.

Brug skrællen

Skræller man alligevel sine rodfrugter, så er det faktisk heller ikke sikkert, at herlighederne nødvendigvis skal ned i havens kompostbunke.

– Hvis man sikrer, at skrællerne er rene og ikke for våde og vender dem i lidt olie og salt og eventuelt hvidløg eller anden smag, så kan man bage dem i ovnen på cirka 100 grader en lille time eller til de er helt tørre og lave sine egne chips, forklarer Birte Brorson.

Der er forskel på, hvilket køkkenaffald de enkelte kommuner anbefaler, at man smider i komposten. På Fyn forklarer kommunikationschef ved Odense Renovation Claus Hammerich, at man i princippet kan smide alt vegetabilsk affald fra madlavningen i komposten.

– Men nogle kommuner frasiger sig bestemte ting fra køkkenaffaldet. Blandt andet kan kogte grøntsager i nogle tilfælde tiltrække rotter og mus, hvorfor man kan nøjes med at smide rå frugt og grøntsager på komposten, forklarer han.

Pas på med æg

Affald fra kødretter skal heller ikke ud i komposten, da det kan tiltrække uheldige skadedyr. Men æg kan både være godt og skidt på komposten. Det afhænger af, om ægget har været kogt eller ej. Odense Renovation anbefaler på linje med Miljøstyrelsen kun æggeskaller i komposten, hvis ægget har været kogt.

Kogte æg må godt komme i kompost, fordi eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier er dræbt ved kogningen, men æggeskaller fra bagning skal i skraldespanden. Heldigvis er det ikke så svært med alt. Kaffegrums kan altid komme i komposten.

– Det elsker kompostormene, så det skal bare ud med mindre man altså bruger det som scrub til at blødgøre huden, siger Birte Brorson.

I galleriet ovenfor kan du se 10 ting, du bør kompostere i stedet for at smide ud.

Hvad skal der på?

Dit haveaffald kan også bruges som udgangspunkt for en god kompost. Når først du har fået komposten op at køre, har du gratis jordforbedring til haven år efter år. Det kan spare dig for at købe dyr gødning.

Det har Ritzau tidligere beskrevet.

Komposten kan laves i form af en åben bunke i et hjørne af haven, eller du kan have en lukket beholder med orme.

– Du kan kompostere alt dit grønne køkkenaffald, æggeskaller, hamsterens strøelse og den udtjente juledekoration med lerklump, skriver Haveselskabet i en guide ifølge Ritzau.

– Men undgå at smide kødrester og lignende på komposten, da det vil være en invitation til rotter, lyder det videre.

Næringsindholdet i komposten afhænger af, hvilke materialer du lægger på.

Ifølge Haveselskabet har visne blade, staudetoppe og grene et højt indhold af kulstof og et lavt indhold af kvælstof.

Mikroorganismer og smådyr, der nedbryder materialer, har dog brug for kvælstof, for ellers nedsættes omsætningen.

Derfor kan du tilføre køkkenaffald og grønt plantemateriale for at øge mængden af kvælstof og tempoet i omsætningen.

Powered by Labrador CMS