Parterapeut: Vi svigter parforholdet

Man skal ikke tro, at kærlighed og kildevand er nok: Der skal arbejdes for det, hvis parforholdet skal lykkes. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Parterapeuten Mikael Hoffmann mener, at mænd er bedre til at vedligeholde deres biler end deres parforhold

Kærligheden mellem to mennesker og kønnenes kamp er to evergreen-temaer, der aldrig går af mode. Og godt det samme, for alt for mange svigter deres rolle i parforholdet, som derefter stille og roligt skrider ned ad slisken. Sådan lyder fra Mikael Hoffmann, parterapeut og klar med bogen “Partner for livet – at navigere i parforholdet i medgang og modgang”.

– I et forhold skal begge parter tage ansvar for både deres parhold og sig selv. Det lyder elementært, men det glipper for rigtig mange par. Mange mænd er bedre til at vedligeholde deres bil, end de er til at vedligeholde forholdet med den kvinde, de har valgt. Manden skal i parforholdet tage ansvaret for sin kvinde og hendes følelsesliv ved at holde hende erotisk i live. Han har også ansvaret for relationen mellem dem, det vil sige lederskabet, mens kvinden har ansvaret for moderskabet, siger Mikael Hoffmann.

Mikael Hoffmann har arbejdet som parterapeut siden 1994 og siddet over for hundredevis af par med problemer i forholdet.

Ifølge Mikael Hoffmann er kvinder afhængige af deres mænds begær. Når manden begærer sin kvinde, udvikler han både sig selv, sin kvinde og parforholdet, forklarer han. Altså en win-win situation. Når kvinden til gengæld er erotisk vækket, udfolder hun sig og udfordrer manden. Det holder parforholdet i live.

– Mennesker vil gerne elskes, respekteres og tages af. Vi ønsker at have det godt med andre. Når vi slås med, afviser og distancerer os fra dem, vi elsker, har vi det ikke godt. Og når vi selv er udsat for det samme, har vi det rigtigt slemt. Til gengæld forsvinder 90 procent af problemerne hurtigt, når både manden og kvinden er opmærksomme på deres egen rolle i forholdet — og handler på den, siger parterapeuten.

10 myter om parforholdet, der burde aflives

1. Der er kun én person i hele verden, der er den helt perfekte for mig.

2. To mennesker i et godt parforhold vil med tiden automatisk vokse tættere sammen, uden at de behøver at gøre noget videre for det.

3. Diskussioner og højlydte meningsudvekslinger ødelægger parforholdet.

4. At forfølge sine egne individuelle interesser og behov er uforeneligt med et sundt og stærkt parforhold.

5. Der er overhovedet ingen sammenhæng mellem vores ægteskabelige konflikter og andre områder af vores liv, for eksempel job, børn, helbred, økonomi og lignende.

6. Parterne i et parforhold er i stand til (og skal) udfylde hinandens følelsesmæssige og fysiske mangler, og de opfylder hinandens behov.

7. Formålet med parforholdet er, at man får præcis, hvad man ønsker sig og længes efter.

8. Dét, jeg selv helst vil have, er det samme som min partner vil have, så̊ derfor giver jeg ham/hende det.

9. Kærlighed burde gøre det nemt at være sammen.

10. Hvis noget går galt, er det min partners skyld.

Powered by Labrador CMS