-Vi skulle beskytte os mod onde ånder

Skuespillerinden Birgitte Raaberg lærte under optagelserne til de to første sæsoner af "Riget" at beskytte sig selv mod onde ånder

Udgivet Opdateret

I 90'erne lagde Lars von Trier-serien "Riget" gader og stræder øde, da de første to sæsoner af den skræmmende horror-serie blev vist på DR.

Men uhyggen nøjedes ikke kun med at sprede sig i de danske stuer.

Under optagelserne til filmen rådgav flere spiritister nemlig skuespillerne om, hvordan de kunne beskytte sig mod onde ånder.

Kan ses fra tirsdag

Det fortæller skuespiller Birgitte Raaberg i anledning af, at de første to sæsoner af "Riget" den 9. august bliver tilgængelige i en nyrestaureret version på streamingtjenesten Viaplay.

I de to sæsoner spillede hun rollen som reservelægen Judith Petersen. En karakter, der i serien føder det groteske monsterbarn, Lillebror.

- Vi fik at vide, at vi skulle beskytte os mod ånder. Det tog jeg meget alvorligt. Inden optagelserne lavede jeg en beskyttelsesring omkring mig selv og det rum, som jeg var i.

Et gammelt magisk tegn

- Jeg havde talt med Kirsten Rolffes (der spillede fru Drusse, red.) om det. Hun troede meget på ånderne og mente også, at hun kunne fornemme dem tydeligt. Det fik mig også til at tage det alvorligt, siger Birgitte Raaberg.

Spiritisterne lærte blandt andet skuespillerinden at lave pentaklet, der er en femtakket stjerne. Vendes det med spidsen opad skulle det efter sigende have en beskyttende effekt.

- Det er et gammelt magisk tegn, som man også kan sætte for sine vinduer, hvis man ønsker at beskytte sit hjem.

- Jeg ved ikke, om de beskyttende tegn gjorde en forskel, men jeg fik en bedre fornemmelse indeni af at udføre dem, siger Birgitte Raaberg.

Nye afsnit kommer snart

Det er efterhånden 25 år siden, at anden sæson af horror-serien for første gang rullede over tv-skærmene hjemme i de danske stuer.

På trods af det, er mange af skuespillerne fra de første sæsoner stadig at finde på rollelisten, når tredje sæson af serien "Riget Exodus" får premiere i slutningen af 2022.

Det gælder også den nu 67-årige Birgitte Raaberg, der igen vil være at opleve i rollen som Judith Petersen.

"Lillebror" er blevet til "storebror"

Siden sæson to, er hun gået fra reservelæge til hjertekirurg, mens hendes groteske monstersøn, Lillebror, er blevet til Storebror.

Birgitte Raaberg fortæller, at man under indspilningerne til tredje sæson af successerien ikke valgte at benytte sig af spiritister og beskyttelsesritualer.

- Tredje sæson er hverken mindre uhyggelig eller morsom, men den er anderledes fra de to første sæsoner. Derfor havde vi ikke brug for råd fra spiritister, fortæller hun.

Bodil Jørgensen som søvngænger

Det foregik dog ifølge Birgitte Raaberg stadig finurlige ting i kulisserne under indspilningen til "Riget Exodus". Det var scripterne, der står for at holde kontrol mellem sammenhæng og logik i scenerne, hurtige til at forevige.

- Under optagelserne fangede de nogle virkelig sjove billeder fra underlige situationer. Bodil Jørgensen (der spiller søvngængeren Karen, red.) og jeg havde under optagelserne fået kolde og våde fødder.

- Derfor satte vi fødderne - med strømper og sko på - i en balje med varmt vand, fordi vi så slap for at binde snørebånd op, fortæller skuespilleren og slår over i et grin.

- Der blev taget sjove billeder

Men det var ikke den eneste gang, hvor scripterne hurtigt havde tablet eller telefonen fremme for at knipse et billede.

- Det er ingen hemmelighed, at der engang imellem var lidt teaterblod på tøj og rekvisitter. Det blev til nogle sjove billeder, da vi på et tidspunkt spiste noget rød suppe.

- Det lignede simpelthen, at vi ikke kunne finde ud af at spise ordentligt og havde spildt over det hele, siger Birgitte Raaberg.

En scene har bidt sig fast

Når skuespillerinden ser tilbage på de første to sæsoner, er der særligt en af scenerne, der har bidt sig fast i hendes bevidsthed.

De første to sæsoner af Lars von Trier-serien 'Riget' blev første gang sendt på DR i henholdsvis 1994 og 1997. Birgitte Raaberg medvirkede i begge sæsoner, og vender også tilbage på skærmen, når sæson tre 'Riget Exodus' første gang vises i 2022. (Arkivfoto).
De første to sæsoner af Lars von Trier-serien "Riget" blev første gang sendt på DR i henholdsvis 1994 og 1997. Birgitte Raaberg medvirkede i begge sæsoner, og vender også tilbage på skærmen, når sæson tre "Riget Exodus" første gang vises i 2022. (Arkivfoto).

- Det er nok ikke en scene, som andre tænker er markant, men det var den for os. Kirsten Rolffes havde, inden hun mødte på settet, fået at vide, at hendes kræft var brudt ud igen.

- Lige bagefter skulle vi spille en sjæleoverførsel. Det var en meget intens scene, som jeg husker særlig tydeligt, fordi bevidstheden om, at Kirsten igen havde fået kræft gjorde os meget nærværende, fortæller Birgitte Raaberg.

Tre år efter at sæson to blev vist i de danske tv-stuer, døde Kirsten Rolffes af sin kræftsygdom.

De to første sæsoner af "Riget" er tilgængelige i en nyrestaureret udgave på streamingtjenesten Viaplay den 9. august.

Tredje sæson af hitserien "Riget Exodus" - får premiere på Viaplay og DR senere på året. Datoen for premieren er endnu ukendt.

Powered by Labrador CMS