Et umage par skal deles om stor kulturpris

Kulturprisen Polka Verner Legatet bliver uddelt på festivalen i Skanderborg. Foto: JONAS OLUFSON/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Litteraturens Store Klaus og rapmusikkens nye ghetto-stemme Sivas med iranske rødder deler stor festivalpris.

Klaus Rifbjerg, en af dansk litteraturs store, gamle kæmper, og rapperopkomlingen Sivas deler overraskende Danmarks Smukkeste Festivals store årlige hæderspris, Polka Verner Legatet, på godt 180.000 kroner.

Prisen uddeles på et pressemøde fredag på festivalen i Skanderborg.

I begrundelsen for at give Rifbjerg halvdelen af prisen lyder det fra bestyrelsen bag prisen: “Store Klaus er vores prismodtager ofte blevet kaldt. Sikkert, fordi han i den grad rager op over den gråmelerede danske hverdagsnormalitet. Både som menneske, som debattør, som anmelder, som dramatiker og ikke mindst som forfatter.”

Om Sivas, der til gengæld først brød igennem sidste år som rapper på “ghettodansk”, lyder det, at “vores anden prismodtager er Lige Nu og er først lige begyndt. Men vi tror, der er masser af fremtid i ham”.

Det er 14. gang, at Polka Verner Legatet uddeles, siden det blev stiftet af Kirsten Lehfeldt og Søs Egelind i 2002 som et af de økonomisk største legater til musik- og kulturlivet. Sidste år modtog kronprins Frederik legatet, som han skyndte sig at give videre til den århusianske talentfestival Spot.

De tidligere modtagere spænder lige fra Stig Møller, Otto Brandenburg, Henning Stærk, MC Einar, Thomas Winding, Tina Dickow, Annisette, Peter Sommer, Flemming Quist Møller, Søren Østergaard, Roskilde-boss Leif Skov, Povl Dissing, Mikael Bertelsen og Jørgen de Mylius.

Pengene til legatet stammer fra auktioner på nettet samt donationer fra festivalen og dens samarbejdspartnere, hvilket i år har bragt 181.265 kroner i legatkassen, som de to modtagere deler.

Bag udpegningen af årets legatvindere står en bestyrelse, som ud over de to stiftere består af folk fra festivalen inklusive formand Claus Visbye.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS