Nye corona-restriktioner på vej

Sundhedsordførere for partierne sidder til møde

Sundhedsordførere for Folketingets partier sidder onsdag middag til møde.
Udgivet Opdateret

Regeringen og Folketingets sundhedsordførere holder onsdag møde for at drøfte coronasituationen og yderligere restriktioner, som skal begrænse smitten.

Ifølge TV2 er Epidemikommissionen kommet med en indstilling til regeringen med anbefalinger til skærpede restriktioner.

Det er blandt andet brug af mundbind flere steder i samfundet. Det gælder eksempelvis kollektiv transport og detailhandlen.

Desuden anbefaler kommissionen ifølge TV2, at der skal vises et gyldigt coronapas på blandt andet statslige arbejdspladser, i kollektiv transport og videregående uddannelser.

Kortere tid

Derudover skal en negativ test gælde i kortere tid. 48 timer for lyntest og 72 timer for pcr-test.

- Nu må vi se, hvad de kommer med, men det kunne selvfølgelig være at indføre mundbind i busser og tog for at dæmpe smittetrykket, siger Per Larsen, som er sundhedsordfører for De Konservative.

- Hvis eksperter mener, at vi skal tage det redskab i anvendelse, så synes jeg også, at det er en mulighed, der foreligger.

Det er Folketingets Epidemiudvalg, som skal godkende, at der bliver indført nye og flere restriktioner. Det betyder helt konkret, at der ikke skal være et flertal i udvalget, som er imod eventuelle nye restriktioner.

En samfundskritisk sygdom

Den 9. november besluttede epidemiudvalget, at coronavirus igen skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom i foreløbig én måned.

Det skete på baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen, fordi smitten med coronavirus har været stigende.

I den forbindelse blev coronapasset genindført. Det betyder, at man i øjeblikket skal vise coronapas i nattelivet, på indendørs serveringssteder, hospitaler og museer.

Man skal også vise coronapas ved indendørs arrangementer og aktiviteter med plads til over 200 personer. For eksempel bade- og legelande og ved udendørs arrangementer og aktiviteter med plads til over 2000 personer.

Man kan i øjeblikket få et gyldigt coronapas, hvis man er færdigvaccineret mod coronavirus inden for det seneste år, har været coronasmittet inden for det seneste halve år eller har en nylig negativ coronatest.

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit eller brug håndsprit.

– Brug mundbind

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen
Powered by Labrador CMS