Disse fake-varer køber danskerne

Kopivarer er ulovlige og kan også være farlige, lyder budskabet fra Toldstyrelsen, der registrerede rekordmange sager i 2020

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Der er sket mere end en tredobling af sager om kopivarer i Danmark siden 2016. Dengang var der 2500 sager, i 2020 var der 8500. De 8500 sager dækker over cirka 190.000 kopivarer, der er forsøgt importeret i Danmark.

Det oplyser Toldstyrelsen.

Toldstyrelsen tilbageholder fortsat pakker med falske ure, mobiltelefontilbehør, tøj og tasker bestilt hjem fra netbutikker uden for EU.

Siden 2016 er antallet af sager med kopivarer steget med 232 procent fra godt 2.500 sager i 2016 til knap 8.500 sager i 2020, hvilket er rekord.

Tendens fortsætter

Tendensen med stadigt flere kopivarer ser ud til at fortsætte, konkluderer kontorchef i Toldstyrelsen, Trine Dancygier:

– I flere år er mængden af sager på kopivareområdet steget og steget, og det er også tilfældet i 2020, hvor vi har haft rekordmange sager. Kopivarer er ulovlige og kan være sundhedsfarlige for forbrugerne, lige som kopierne skævvrider konkurrencen for danske virksomheder, så der er flere grunde til, at det er et område, vi har særlig fokus på i toldkontrollen og i vejledningen til forbrugerne.

Kopivarer finder ofte vej til Danmark via enten privates internethandel eller i større partier, der kommer ind med den erhvervsmæssige import, til salg på for eksempel markeder.

Sammenlagt har de tilbageholdte kopivarer i 2020 en værdi på knap 180 millioner kroner, svarende til en ægte udgave af varen.

Farlige kopivarer

Ifølge Trine Dancygier fra Toldstyrelsen skal man passe på med at bestille visse kopivarer, da de kan være farlige.

– Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det er de færreste, der falder døde om, fordi de tager en t-shirt på, der er en kopi af et kendt brand.

– Men mobilopladere og anden elektronik kan bryde i brand. Hvis man har teenagere, ved man, at mobilen ligger og lader op på hovedpuden eller på natbordet, mens de sover, siger hun.

Toldstyrelsen har ikke tal på, hvor mange af sagerne der dækker over indkøb til videresalg, og hvor mange der dækker over indkøb til privat brug.

Trine Dancygier kan dog sige noget om størrelsen på indkøbene.

– Knap 5000 af sagerne kører under småsagsproceduren. Det vil sige, at der maksimalt er købt tre styks. Eller at pakken ikke vejer mere end to kilo – og så er det nok mest til eget brug, siger hun.

Hjælp at hente

På nettet kan det være svært at vurdere, om en vare er ægte eller falsk, herunder om kvaliteten hænger sammen med prisen.

På hjemmesiden jegvælgerægte.dk kan borgere få gode råd til, hvordan man styrer uden om kopivarer, spotter en ulovlig hjemmeside – og hvad man skal gøre, hvis man alligevel har købt en kopivare.

– På nettet skal man bruge sin sunde fornuft, helt som man ville, hvis det var i en fysisk butik. Er et tilbud for godt til at være sandt, skal man tænke sig om, for man ved ikke, hvad man risikerer at modtage af skjulte overraskelser med et kopiprodukt i postkassen. Så tjek reglerne på jegvælgerægte.dk, lyder opfordringen fra Trine Dancygier.

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Powered by Labrador CMS