Skip to main content

Erkender bombedrab på journalist

Sagen om drabet på graverjournalisten Daphne Caruana Galizia har tiltrukket sig stor opmærksomhed siden 2017.

Politiets teknikere undersøger vraget af Daphne Caruana Galizias bil i oktober 2017. En kraftig bilbombe kostede den undersøgende maltesiske journalist livet. (Arkivfoto) Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters

Politiets teknikere undersøger vraget af Daphne Caruana Galizias bil i oktober 2017. En kraftig bilbombe kostede den undersøgende maltesiske journalist livet. (Arkivfoto) Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters

En af tre mænd, der er mistænkt for at stå bag drabet på den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia, er tirsdag idømt 15 års fængsel.

Det skete ved en domstol i Malta, hvor drabet fandt sted i 2017.

Daphne Caruana Galizia arbejdede som graverjournalist og skrev i tiden før sin død flere artikler, der anklagede regeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regeringen for korruption.

Hun blev dræbt af en bilbombe i oktober 2017.

Erklærede sig skyldig tirsdag

Den dømte mand, Vincent Muscat, blev anholdt i december 2017. Han var mistænkt for sammen med to andre at have plantet og detoneret bilbomben to måneder tidligere.

Det var først ved tirsdagens afhøring, at Muscat erklærede sig skyldig. Indtil da havde han nægtet sig skyldig.

De to andre, der blev anholdt sammen med ham, fastholder, at de ikke har noget at gøre med drabet.

En fjerde mistænkt, forretningsmanden Yorgen Fenech, menes at være hjernen bag bombedrabet på journalisten. Han har ligeledes nægtet sig skyldig.

Reuters har tidligere skrevet, at Yorgen Fenech er en af Maltas rigeste personer. Han blev anholdt, da han forsøgte at forlade Malta på sin luksusyacht.

En femte mand, Melvin Theuma, har erkendt at være mellemmand i sagen. Han har leveret beviser i sagen mod til gengæld at blive benådet.

Flere anholdt

Tirsdag er yderligere tre mænd blevet anholdt i sagen. En kilde i retssystemet siger til nyhedsbureauet Reuters, at Vincent Muscat har givet politiet nye oplysninger i sagen.

Sagen om drabet på Daphne Caruana Galizia har siden 2017 tiltrukket sig stor opmærksomhed både i Malta og internationalt.

Det satte fornyet fokus på anklager om korruption i EU’s mindste medlemsland og førte til, at den daværende premierminister, Joseph Muscat, trådte tilbage.

Den hovedmistænkte, Yorgen Fenech, havde forbindelser til Maltas politiske ledere og var nære venner med Joseph Muscats stabschef, Keith Schembri, der har nægtet ethvert kendskab til drabet eller de mistænkte.

Tidligere premierminister Muscat er ikke i familie med Vincent Muscat, der tirsdag er dømt sin rolle i drabet.

Del din kommentar