Forsker: Derfor sidder manden altid bag rattet

En mandeforsker giver sit bud på, hvorfor manden som oftest fører bilen på kør selv-ferier.

En mandeforsker giver et bud på, hvorfor det næsten altid er manden, der kører på kør selv-ferier. Foto: Applus Bilsyn
Udgivet Opdateret

Når turen går ned gennem Europa, er det altså oftest den mandlige halvdel af et par, der har fødderne på pedalerne, forklarer en mandeforsker.

En ny undersøgelse fra Applus Bilsyn viser, at der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder står for, når familien skal på kør selv-ferie.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Applus Bilsyn.

Maskulint at køre

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1805 bilister, viser, at manden står for kontrol af bilen, rengøring af den, ligesom det også er ham, der samler de lovpligtige papirer og sikkerhedsudstyr, der skal med på rejsen.

Grunden til manden tager et stor ansvar vedrørende bilen skyldes en nedgroet kønsrolle, forklarer mandeforsker ved Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke.

– Selvom begge voksne har kørekort, så kører manden jo altid bilen. Det er en nedgroet kønsrolle, der ligger naturligt til os. Mænd føler sig mest maskuline bag rattet. Det gælder selv de mest ligestillingsbevidste mænd. Bilen er et maskulint ansvar og prestigeområde at have indsigt i. Den er en mandlig bastion og identitetsmarkør. Sådan er det bare, siger Kenneth Reinicke.

Ordner problemer

Undersøgelsen viser også et billede af, at det er manden, der tager affære, hvis der er problemer med bilen, når man er på farten.

Når der er problemer med bilen og et værksted eller vejhjælp skal kontaktes, er det oftest også mandens job. Foto: Applus Bilsyn
Når der er problemer med bilen og et værksted eller vejhjælp skal kontaktes, er det oftest også mandens job. Foto: Applus Bilsyn

57 procent svarer, at det er manden, der kontakter værksteder og vejhjælp i udlandet, når bilen ikke fungerer.

– Det er ret naturligt, fordi manden typisk vil have et bedre kendskab til bilen. Men samtidig er det også maskulint og derfor oplagt, at det er manden, som her galant redder kastanjerne ud af ilden, mener Kenneth Reinicke.

Planlægning i fællesskab

Kvinderne ligger dog ikke på den lade side. De koncentrerer sig bare om andre ting.

Ifølge undersøgelsen planlægger størstedelen af de adspurgte sightseeing på ferien i et samarbejde mellem kvinden og manden.

Det samme gælder, når der skal sættes penge af til ferien.

Mere end hver anden giver udtryk for, at de to ting løses af både manden og kvinden i forholdet.

Når bilen skal pakkes, bliver det gjort i forening mellem manden og kvinden. Foto: Applus Bilsyn
Når bilen skal pakkes, bliver det gjort i forening mellem manden og kvinden. Foto: Applus Bilsyn

Når bilen skal pakkes inden afgang svarer 42 procent, at det er en opgave, som både kvinden og manden deltager i.

Powered by Labrador CMS