Skip to main content

Fund af død vandrefalk varsler dårligt nyt

Det har været på vej længe.

Vandrefalken blev fundet død med fugleinfluenza. Foto: Steen Drozd Lund/Scanpix.

Vandrefalken blev fundet død med fugleinfluenza. Foto: Steen Drozd Lund/Scanpix.

En vandrefalk er fundet død med den alvorlige fugleinfluenza type H5N5 på dansk grund, nærmere betegnet Lolland. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

– Fundet er ikke overraskende. Vi har den seneste uge fået rapporter fra Nordtyskland om fund af fugleinfluenza i vilde fugle. Det er uhyre vigtigt, at alle ejere af fugle og fjerkræ tager situationen alvorligt og sørger for overdækning af deres besætninger, så de ikke kommer i kontakt med vilde fugle, siger chefen for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen, i pressemeddelelsen.

Det har været på vej længe

Nyheden kommer efter en periode, hvor først det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme (ECDC), og siden Fødevarestyrelsen advarede om, hvad der var på vej.

Newsbreak.dk skrev den 20. oktober, at der dengang var bekymring hos Fødevarestyrelsen for, at den højpatogene fugleinflunza ville krydse grænsen til Danmark.

Den 30. september advarede ECDC alle EU-lande om, at den højpatogene fugleinfluenza var fundet blandt fugle i det vestlige Rusland og i Kazakhstan i månederne op til den 30. september.

Ministeriet skriver, at man i tiden op til fundet har modtaget rapporter fra Tyskland, Nederlandene og Storbritannien om fund af fugleinfluenzatypen H5N8. Derudover er der gjort to fund af H5N5, et i Tyskland og et i Danmark.

Sygdommen er alvorlig for fjerkræ og fugle, mens der ikke er rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der er fundet i Europa på det seneste.

Torsdag hævede Fødevarestyrelsen trusselsniveauet for fugleinfluenza til det højeste niveau i landet.

“Fra i dag skal alle ejere af fjerkræbesætninger sikre deres dyr mod kontakt til vilde fugle med bl.a. overdækning eller indhegning. Samtidig er der indført forbud mod arrangementer med fjerkræ og fugle,” skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

 

Del din kommentar