Glemmer du det også? Kampagne oplyser bilister

En ny kampagne skal huske bilister på at tænde baglygterne. Det kan være farligt ikke at gøre det.

Udgivet Opdateret

Det er ikke alle biler, der automatisk blænder op for baglygterne, når de tændes.

Netop det syn er efterhånden noget, som seks ud af ti bilister oplever på de danske veje. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Rådet for Sikker Trafik.

Artiklen fortsætter efter videoen

Derfor står Rådet for Sikker Trafik, Færdselsstyrelsen og transportministeren bag en kampagne, som skal minde bilister om at tjekke baglygterne.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Husk nu baglygterne

Kravet om automatisk lygtetænding er af nyere dato, derfor er det ikke alle biler, der har baglygter, som tændes automatisk, når bilen startes.

Det betyder, at nogle bilister aktivt selv skal tænde for baglygterne. Men det er der øjensynligt mange bilister, der glemmer.

I en undersøgelse har 63 procent af de adspurgte bilister set biler uden tændt baglygter inden for de seneste tre måneder.

Det er farligt

Derfor er Rådet for Sikker Trafik, Færdselsstyrelsen og transportministeren gået sammen om en kampagne, der skal gøre bilister opmærksomme på problemet.

Et problem, som anses for at være en fare i trafikken.

– Det er afgørende, at vi kan færdes sikkert i trafikken. Derfor ser jeg også med stor alvor på, at så mange bilister ikke har lys i baglygterne. Det er til fare for bilisten og ikke mindst for de mange trafikanter, som bliver mødt med det i trafikken. Det er derfor meget positivt, at Rådet for Sikker Trafik nu gør en ekstra indsats for at sætte fokus på problemet, og jeg håber, at alle bilister vil tjekke deres lys, inden vintermørket for alvor rammer os, fortæller transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Problem i flere år

Problemet med slukkede baglygter er et tilbagevendende dilemma.

I 2015 forklarede den daværende leder af færdselsafdelingen hos Fyns Politi, at det var en fænomen, politiet oplevede oftere, og at det er livsfarligt at glemme.

– Vi ser det mere og mere, fordi kørelyset kun bliver tændt automatisk på de forreste lygter på flere nye biler. Det er meget farligt. Forkert lygteføring er ekstremt farligt for trafiksikkerheden, sagde vicepolitinspektør Jesper Pedersen til Newsbreak.dk.

I 2019 stemmer Færdselsstyrelsen i og påpeger, at slukkede baglygter kan være livsfarligt for både én selv og ens medtrafikanter.

Særlige regler for tændt baglygter

På bilen skal der være lys hele døgnet i bilens forreste lygter.

Baglygter skal som udgangspunkt være tændt fra solnedgang til solopgang.

Men er der lav sigtbarhed i form af sne- eller regnvejr eksempelvis, skal baglygterne også være tændt i dagstimerne.

Du kan se kampagnefilmen, der skal huske bilister på at tænde baglygterne her.

Powered by Labrador CMS