Ikea betaler 300 millioner kr. efter toårigs død

Forældre til en 2-årig dreng havde hevet Ikea i retten efter en ulykke, der kostede drengen livet.

Udgivet Opdateret

Møbelgiganten Ikea har indgået forlig med forældrene til Jozef Dudek, der døde 2 år gammel, da en Ikea-kommode væltede ned over ham. Ikea betaler familien 46 millioner Dollars, mere end 300 millioner kroner, i erstatning. Det skriver USA Today.

– Vi savner ham så meget. Vi havde aldrig troet, at en 2-årig kunne få en lille kommode til at vælte og kvæle ham. Det var først senere, at vi fandt ud af, at møblet ikke levede op til sikkerhedsstandarder, og at det var sket for andre børn, siger Jozefs mor, Joleen, til USA Today.

Artiklen fortsætter under videoen 

Jozef Dudek er bare ét blandt flere børn i USA, der er blevet dræbt i ulykker, hvor Ikea-møbler er væltet ned over dem, og forliget er ikke det første af sin slags.

Tilbagekaldelse genudsendt

Newsbreak.dk har tidligere skrevet, at Ikea tilbage i 2016 tilbagekaldte flere millioner kommoder og skabe fra den såkaldte Malm-serie.

I 2017 genudsendte Ikea tilbagekaldelsen, efter Jozefs død. Mindst otte børn er døde under samme omstændigheder som Jozef, og Ikea har indgået mere end ét forlig med forældre, der har mistet børn i ulykker med Ikea-møbler.

USA Today skriver, at Jozef var det første barn, der døde efter tilbagekaldelsen i 2016. Hans forældre lagde sag an mod Ikea, fordi de ikke vidste, at det møbel, der væltede ned over deres søn, var blevet tilbagekaldt.

Malm i Danmark

Malm-serien bliver ikke kun solgt i USA. Den kan blandt andet købes i Danmark, og Danmark har ikke været omfattet af Ikeas tilbagekaldelse.

Som en del af beskrivelsen af Malm-serien på Ikeas hjemmeside, skriver producenten, at møbler, der ikke er fastgjort til en væg, kan vælte.

Den reol, der dræbte Jozef, var ikke fæstnet til væggen. En del af striden mellem Ikea og forbrugere i USA kredser om, hvor sikre møbler skal være mod fald, selv når de ikke er fæstnet til en væg.

Markus Ekewald, salgschef i Ikea Danmark, har tidligere sagt, at de ikke tilbagekalder produkter i Danmark, hvis de overholder alle obligatoriske sikkerhedskrav.

Endnu et forlig

USA Today skriver, at Ikea i 2016 indgik forlig med tre familier, der havde mistet børn i lignende ulykker, i 2016. Her betalte Ikea 50 millioner dollars, mere end 330 millioner kroner, i erstatning. Det beløb blev fordelt på de tre familier.

Når familien Dudek får udbetalt så mange flere penge, kan det være fordi, Ikea ikke var ihærdige nok i forsøget på at fortælle Jozefs forældre, at de havde købt et møbel i Ikea, der var blevet tilbagekaldt.

Mens koncernen har tilbagekaldt millioner og atter millioner af Malm-serien, så er det langt fra alle de solgte møbler, der er blevet tilbageleveret af Ikeas kunder.

Usa Today har talt med Janet McGee, hvis søn døde i en ulykke med et Ikea-møbel i 2016. Hun fortæller, at hun for nylig har fundet seks Ikea-møbler, omfattet af tilbagekaldelsen, til salg på Facebook. Det gør hun ofte, og når hun fortæller sælgerne, at møblerne er tilbagekaldt, får hun tit at vide, at det vidste sælgerne ikke.

– Ikea er nødt til at gøre mere for at få budskabet ud. Det her er årsagen til, at Jozef Dudek døde, fordi Ikea ikke fik budskabet ud til deres kunder, siger Janet McGee til USA Today.

Powered by Labrador CMS