Skip to main content

Kendt musiker død: Var fyldt med passion

John Cohen blev kendt for sin musik, men kærligheden for fotografi og film gjorde ham til multikunstner.

Der findes musikere, som for altid vil stå mejslet i sten som folk, der har været med til at revolutionere musikken eller en genre. En af de musikere gik mandag bort.

John Cohen var i 1950’erne med til at genoplive en uddøende musikgenre i det ellers pulserende New York, da han gjorde genren folk populær igen. Men mandag er den aldrende spillemand gået bort i en alder af 87 år. Det skriver National Public Radio.

Han blev født i 1932 i en forstad til New York, men inden han brød igennem med musikken, så fik han både en bachelor og en kandidat fra det anerkendte Yale University, hvor han gik på skolen for ‘Fine art’.

Men selvom eksamensbeviserne var pæne, så ønskede musikeren noget andet med sit liv. Han ville rent faktisk spille selv og ikke blot være en teoretiker omkring musik – derfor valgte han i en alder af 22 år at købe sin første båndoptager, fordi han ville dokumentere lyden af Gary Davis i 1954.

Musikalske rejser

Undervejs i livet har musikken taget John Cohen mange steder hen. Da han stadig gik i skole, der valgte han, at rejse til Peru, hvor han ville lære om landets kultur fra den befolkning, der har boet i landet i generationer.

Rejsen var ellers udfordret fra start af, da han kun kunne sige to ting på Quechua, der er det lokale sprog – nemlig Yma Sumac, der er navnet på en sanger, men også betyder ‘hvor smukt’.

Og denne rejse skulle vise sig at blive skelsættende for John Cohen, der i 1958 slog sig sammen med Mike Seeger og Tom Paley, der skabte gruppen New Lost City Ramblers, der hyldede den traditionelle apache-musik, som man kunne høre.

Den visuelle rejse

Men hvor musikken i alt bød på 11 studiealbum, så har han også formået at lave 15 film, der er blevet vist i både USA og internationalt. John Cohen var nemlig meget mere end blot en musiker, han var en multikunstner, hvis værker er blevet vist på anerkendte museer som Guggenheim.

Samtidig er hans evner med et kamera så veldokumenteret, at han har haft billeder i store magasiner som Life, Time, Rolling Stone og New York Times Magazine. De mange billeder har ofte været af verdensstjerner såsom Bob Dylan, Jack Kerouac, Robert Frank og Woody Guthrie.

Del din kommentar