Nu advares danskere mod mystiske pakker

Amerikanere har længe modtaget mystiske pakker med frø. Nu advarer danske myndigheder.

Frøene her har adskillige amerikanere modtaget gennem den seneste tid. Foto: Scanpix
Frøene her har adskillige amerikanere modtaget gennem den seneste tid. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Gennem lang tid har tilsyneladende tilfældigt udvalgte amerikanere modtaget mystiske pakker fra Kina. Indholdet er ukendte frø pakket i små poser. Ingen af de mange amerikanske modtagere fordelt over samtlige 50 stater har bedt om at modtage frø.

Frygten for, at det kan være et forsøg på biologisk terrorisme er ifølge de amerikanske landbrugsmyndigheder reel. Invasive arter kan potentielt være ødelæggende for agrikulturen, og derfor frarådes alle at så frøene.

Nu kan danske Landbrugsstyrelsen så meddele, at situationen også er opstået i Europa. Derfor advares danskere kraftigt mod at gøre det eneste rigtige, hvis de modtager ukendte frø med posten. Nemlig anmelde det til myndighederne.

– Vi får meldinger om, at borgere i andre lande har modtaget mystiske småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Selvom vi formoder, at det sker yderst sjældent i Danmark, vil vi gerne gøre folk opmærksomme på, hvad de skal gøre, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær i en pressemeddelelse.

Længere nede i artiklen kan du læse om en, der rent faktisk har plantet de mærkelige frø – og få hans forklaring på, hvordan det udviklede sig.

Danskere oplever det

I en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen fremgår det faktisk, at danskere har oplevet at modtage ukendte frø med posten. Styrelsen kender dog kun til meget få tilfælde og vurderer derfor, at risikoen for at det sker er meget lille.

Det skyldes givetvis et meget stramt import-system i EU.

Plantesundhedscertifikat

Den 14. december 2019 indførte EU nye importregler, der betyder, at frø, planter, frugter og grøntsager skal ledsages af et såkaldt officielt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande udenfor EU.

For visse planter er der desuden krav om, at Landbrugsstyrelsen skal udføre importkontrol.

Et plantesundhedscertifikat garanterer, at frøene eller planterne er af arter, der ikke er uønskede eller direkte forbudte at indføre i EU, og at de har været undersøgt af officielle plantesundhedsmyndigheder. Dermed er risikoen for at bringe syge frø og planter ind i Danmark væsentligt nedsat.

Kilde: Landbrugsstyrelsen

– Hvis en pakke med frø ikke har et officielt plantesundhedscertifikat med i pakken, vil danskere, som måske har fået tilsendt sådanne småpakke, højst sandsynligt modtage et høringsbrev fra os og ikke selve frøene, som vi tilbageholder, siger Riskær.

Slipper i gennem

Sker det alligevel, at pakken slipper i gennem kontrollen, og du modtager en pakke med de mærkelige frø fra Kina, som du ikke har bestilt, så er der kun et at gøre. Kontakt myndighederne. Det kan have vidtrækkende og uoverskuelige konsekvenser at plante dem.

– Hvis du modtager frø fra tredjelande uden officielt plantesundhedscertifikat, er det er vigtigt, at du ikke sår dem og anmelder det til os. Vi er i tæt samarbejde med Toldstyrelsen om sagen og følger udviklingen i de øvrige lande, siger enhedschef Kristine Riskær.

Selvom en plante eller et frø kan se harmløst ud, kan der være skadelig virus og svampe eller andet, som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje. Derfor kan frøene potentielt være med til at ødelægge dansk natur.

Det er endnu ikke lykkedes at finde ud af, hvorfor de mærkelige frø bliver sendt rundt, men der er dog en teori om, at det slet ikke handler om det biologiske.

Hvid squash

En mand fra Booneville i Arkansas valgte trods advarsler at plante frøene. Han har, som Newsbreak beskrev, fortalt en lokal TV-station, at han var nødt til at prøve at plante frøene, skriver New York Post.

– Jeg var nødt til at se, hvad der ville ske. Hver anden uge gav jeg dem gødning, og planterne begyndte at gro helt vildt, siger Doyle Crenshawn, der modtog pakken fra Kina. På kuverten stod der, at pakken indeholdt ørenringe.

Mistanken går foruden invasive arter på, at der er tale om anmeldelsessvindel. Ved at sende varer, som modtageren ikke har bestilt, kan en virksomhed oprette falske anmeldelser, der højner butikkens omdømme.

Efter at have vokset vildt i noget tid, kom der pludselig orange blomster på planterne, og de blev siden til store hvide grøntsager, der mest lignede en hvid udgave af en squash, fortæller Doyle Crenshawn.

Powered by Labrador CMS