Skip to main content

Region forbereder massetestning

I kølvandet på gruopvækkende pressemøde onsdag forbereder Region Nordjylland sig på en ny hverdag.

280.000 mennesker skal aktivt testes for Covid-19 for at spore særlig muteret version. Foto: Scanpix
280.000 mennesker skal aktivt testes for Covid-19 for at spore særlig muteret version. Foto: Scanpix
Alle mink i Danmark skal aflives inden for den nærmeste fremtid, da der er frygt for, at en kommende coronavaccine ikke vil opnå samme effekt for en muteret virus, som er overført fra mink til mennesker i Nordjylland. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Alle mink i Danmark skal aflives inden for den nærmeste fremtid, da der er frygt for, at en kommende coronavaccine ikke vil opnå samme effekt for en muteret virus, som er overført fra mink til mennesker i Nordjylland. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Allerede inden det pressemøde torsdag, hvor Regeringen vil præsentere en række restriktioner målrettet borgere i syv ud af 11 kommuner i Region Nordjylland, er regionen gået i gang med at forberede massetest af borgerne.

I en skriftlig udtalelse fra regionsrådsformand Ulla Astman fremgår det, at arbejdet med den enorme logistiske opgave er vigtigt at få gennemført på bedste vis. Den målrettede operation i regionen skyldes muteret coronavirus fundet i mink, som siden har spredt sig tilbage til mennesker.

– I Region Nordjylland er vi godt i gang med at gøre klar til at masseteste op mod 280.000 borgere i den kommende tid. Det drejer sig om borgerne i syv ud af regionens 11 kommuner. Der er tale om et vigtigt skridt i forhold til at få kortlagt den muterede smitte, siger Astman.

Udfordringen skyldes, at en kommende vaccine mod Covid-19 ikke vil være gearet til at håndtere den muterede form, og derfor risikerer vi reelt, at en vaccine vil være ubrugelig, fordi en ny virus allerede vil være i omløb – uden en vaccine på vej. Altså, vil vi blive slået hjem – for nu at bruge en Ludo-term.

Bliv inde

Fordi den muterede form allerede reelt er i omløb, vil en række restriktioner lokalt blive indført. De præsenteres ved et pressemøde torsdag, formentlig klokken 18, men en del er allerede sluppet ud. Borgmestre for de syv kommuner har allerede været til møder med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Efterfølgende er det således sluppet ud, at der bliver indført begrænset mobilitet i de ramte området. Regeringen vil sikre, at personer fra de områder med særlig mink-smittefare ikke flytter sig fra kommune til kommune og spreder den muterede form.

Der er tale om kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø. Borgerne kan desuden godt forberede sig på at skulle testes for Covid-19 i storskala.

– Der er tale om enorm logistisk opgave, som kræver tæt koordinering med kommuner, relevante statslige myndigheder og øvrige danske regioner i forhold til hurtigt at få etableret testfaciliteter i nærheden af borgerne. Vi er godt i gang med dette planlægningsarbejde og afventer nærmere instrukser fra de statslige myndigheder, siger Ulla Astman i omtalte kommentar.

Tiltagene vil efter planen gælde fra fredag og fire uger frem.

Mink skal dø

Verdenssundhedsorganisationen WHO er allerede underrettet om det danske mutationsfund, der har fået hele verden til at rette sine øjne mod Danmark – verdens største producent af minkskind. Det er de facto slut nu. På et pressemøde onsdag eftermiddag offentliggjorde regeringen sin plan om, at alle danske mink skal slås ihjel.

12 danskere har oplevet at blive smittet med den muterede coronavirus direkte fra mink. Det er uvist, hvordan minkerne er smittet. Situationen omkring minkavl og Covid-19 har været tilspidset længe, og myndighederne møder også kritik for at have ventet så længe med den i øvrigt upopulære beslutning.

Generelt er der politisk opbakning. De fleste er enige om, at en total aflivning er vejen frem. Men det koster. Anslået minimum fem milliarder kroner – og det er blot udgiften forbundet med selve aflivningen.

– Det bliver en stor regning, som vi kommer til at samle op som samfund. Men efter vores opfattelse er der ikke andet at gøre, siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen til Ritzau torsdag eftermiddag.

Aflivningen og afviklingen – omend midlertidig – af den danske minkindustri vil ifølge fagforeningen 3F resultere i potentiel arbejdsløshed for 6000 mennesker.

Del din kommentar