Se Sundhedsstyrelsens nye råd om mundbind

Øget smittespredning i Danmark får Sundhedsstyrelsen til at udsende nye råd.

Sundhedsstyrelsens nye råd om mundbind omhandler andet end engangsmundbind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Rejser du med offentlig transport i Aarhus den kommende tid, skal du være iført et mundbind, mens det anbefales at gøre det samme i offentlig transport i resten af landet, hvis du ikke kan holde ordentligt afstand til dine medpassagerer. Hos Sundhedsstyrelsen anerkender man nu, at nogen derfor gerne vil have et alternativ til de mundbind til engangsbrug, Sundhedsstyrelsen indtil nu har anbefalet, man investerede i.

I en pressemeddelelse om “Gode råd om mundbind,” udsendt af Sundhedsstyrelsen den 7. august, kan man læse, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler et alternativ til de industrifremstillede mundbind.

“Rådet er, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, men ikke giver samme sikkerhed som CE-mærkede mundbind. Personer i øget risiko skal altid anvende CE-mærkede mundbind,” skriver Sundhedsstyrelsen i nyheden.

Ingen kan give sikkerhed

Årsagen til, at der fortsat er borgere, der ifølge Sundhedsstyrelsen kun må anvende engangsmundbind, skal findes i den dokumenterede effekt af dem målt mod den ikke dokumenterede effekt af hjemmelavede mundbind, og andre mundbind af stof.

– Stofmundbind – uanset om du køber dem eller selv laver dem – er ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder, og vi kan ikke som myndigheder give dig en sikkerhed for beskyttelsesgraden ved brug af stofmundbind. Derfor er det også vigtigt at sige, at den største gevinst ved brug af stofmundbind er, at du beskytter andre mod COVID-19, hvis du skulle være smittet, og at andre beskytter dig, hvis de er smittede. Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og hvis alle følger vores anbefalinger om mundbind, kan det bidrage til at holde epidemien nede, siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Råd om hjemmelavede mundbind

Hvad skal du så gøre, hvis du er blandt dem, der ifølge Sundhedsstyrelsen godt kan nøjes med et hjemmelavet mundbind?

Sundhedsstyrelsen skriver, at det som udgangspunkt bør bestå af tre lag tætvævet stof, eksempelvis bomuld. Det skal være forsynet med elastikker, og det skal kunne sidde så tæt ved dit ansigt, at det dækker både næse og mund ordentligt.

Det skal vaskes mindst én gang om dagen ved 60 grader, og det skal kunne holdes til hyppige vaske.

“Derfor er det også vigtigt, at man har flere stofmundbind med sig og putter de brugte i en plasticpose, til de kan blive vasket. Hav flere at skifte med, også når du er på farten og læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe dem fx i tasken. Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i lukket pose indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket. Mundbind er personlige. Del ikke med andre,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Korrekt brug af mundbind:

Newsbreak.dk har tidligere udgivet følgende guide til, hvordan du bruger et mundbind korrekt, og guiden gør sig gældende for alle typer af mundbind, engangsmundbind såvel som genanvendelige.

Før, du tager et mundbind i brug:
Vask dine hænder grundigt. Alternativt, brug håndsprit.

Find nu forsiden af dit mundbind, så du ved, hvordan det skal vende. Forsiden er som regel den farvede side, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Dæk nu din næse og din mund med mundbindet og fastgør det så bag ørene.

Det er vigtigt, at du sikrer, at din mundbind sidder helt tæt til dit ansigt.

Det er også vigtigt, at du ikke rører ved dit mundbind, mens du bruger det. Hvis mundbindet bliver vådt eller beskidt, skal du skifte det. Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at man skifter mundbind tit.

Når du skal tage dit mundbind af igen, er det vigtigt, at du tager fat i elastikkerne, og at du ikke rører ved selve mundbindet. Smid det brugte mundbind ud med det samme herefter.

Hvornår skal du bruge mundbind

Powered by Labrador CMS