Fødselar sætter ord på fremtidsplaner

Jan Magnussen, der fortsat har foden på gaspedalen, løfter sløret for, hvornår han stopper

Udgivet Opdateret

Han er en legende i dansk motorsport og en af Europas mest vindende racerkørere gennem tiden.

Jan Magnussen har kørt i mange forskellige klasser, og han har blandt andet vundet den prestigefyldte amerikanske IMSA-serie og det berømte Le Mans' GT-klasse fire gange.

Og lige præcis 24-timersløbet Le Mans betyder noget helt særligt for Jan Magnussen, der fylder 50 år tirsdag den 4. juli.

Han har for nylig deltaget i sit 24. af slagsen på Circuit de la Sarthe-banen i Frankrig.

- Og hvis jeg har noget at skulle have sagt, så er det ikke sidste gang. Jeg har tænkt mig at blive ved, så længe muligheden er der, lyder det fra Jan Magnussen.

-Sejt at være racerkører

I år var ovenikøbet 100-året for første udgave af Le Mans, der i alt har været afholdt 91 gange siden 1923 - kun afbrudt af årene omkring Anden Verdenskrig og en arbejderstrejke i 1936.

Dermed har Jan Magnussen været med i mere end en fjerdedel af alle Le Mans.

Og spørger man racerkøreren selv, er det også årets absolutte højdepunkt.

- Det er her, jeg synes, at det er sejt at være racerkører, siger Jan Magnussen, der kalder Le Mans det største og hårdeste løb på hele sæsonen.

Jan Magnussen, der fylder 50 år den 4. juli, kørte sit 24. Le Mans i juni. Han måtte dog udgå, da et forhjulsophæng på hans bil knækkede, så han ikke kunne køre videre. (Arkivfoto).
Jan Magnussen, der fylder 50 år den 4. juli, kørte sit 24. Le Mans i juni. Han måtte dog udgå, da et forhjulsophæng på hans bil knækkede, så han ikke kunne køre videre. (Arkivfoto).

Giver Magnussen gåsehud

Magnussen fortæller, hvordan starten hvert eneste år giver ham gåsehud.

Faktisk kan det være svært for den rutinerede kører at vælge, om han skal starte i bilen, eller om han skal stå i pitten og opleve starten.

- Der er sådan noget speciel musik, de spiller, og man kan mærke, at alle er spændte. Bilerne kommer kørende helt langsomt og larmer ikke. Men så går starten, og så larmer det fandeme, siger Magnussen.

I år blev Magnussens Le Mans desværre ingen succes, da han måtte udgå grundet en beskadiget bil, der efter flere uheld ikke kunne fortsætte.

Skuffet og vred 

Magnussen forklarer, at selv om han stadig bliver skuffet og vred, når han taber et racerløb, er nederlagene generelt med årene blevet lettere at fordøje.

- Jeg synes, jeg kommer hurtigere frem til, hvad kan du så lære af det og gøre bedre næste gang. Det er ikke så simpelt altid, men jeg synes, det er nemmere for mig, og jeg kommer hurtigere videre, siger han.

Magnussen havde tænkt tanken, om 50-året skulle være der, hvor der skulle drosles ned. Men ikke så længe der er masser af energi, mener han.

- Hvis jeg holder op med at være konkurrencedygtig, så tror jeg, at jeg mister lysten. Ellers kører jeg bare på, siger han.

Må vente til efteråret 

Selve den store fejring af fødselsdagen må vente til efteråret, fortæller Magnussen.

- Den ligger jo lige midt i sæsonen, griner han.

Jan Magnussen er far til racerkøreren Kevin Magnussen, der er fulgt i farens fodspor, og som kører Formel 1.

Powered by Labrador CMS