Det bliver ved: Endnu flere bæ-bær trækkes tilbage

Coop har nu udvidet antallet af varer, der trækkes tilbage på grund af risiko for smitte med roskildesyge.

Gider du heller ikke sidde på tønden i dagevis? Så skal du undgå at spise dette. Modelfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Har du hang til smoothies med frosne jordbær, og synes du, det er absurd spild af tid at hænge på lokum dagen lang med skidt stående ud af begge ender, så kan det være en endog meget god idé at læse med her. For Coop meddeler nu, at det også hos koncernen her har vist sig som en større opgave at få trukket samtlige pakker med frosne jordbær, der er inficeret med norovirus – den der gider roskildesyge – tilbage.

Tidligere har det også gjort sig gældende for Dagrofa, der ad to omgange måtte trække forsne jordbær fra Belgien tilbage. Coops stammer fra Polen, men udfordringen er den samme – lige som timingen.

Hvis bærrene ikke varmebehandles tilstrækkelig, så virus dræbes, kan du blive rigtig syg af norovirus. Symptomerne er opkast, kvalme og diarré, der typisk kommer listende et eller to døgn efter smitten og oftest varer op til tre dage, meddeler Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelsen.

Udvidet tilbagetrækning

Coop har allerede én gang meddelt, at et parti med frosne jordbær solgt i Coops mange forskellige butikker kunne indeholde norovirus. Dermed er der tale om en udvidet tilbagetrækning denne gang. Det skyldes ifølge Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at en grundig gennemgang har vist, at der ikke var tilbagekaldt tilstrækkeligt.

– Nu har vi været det hele i gennem og er sikre på, der ikke er flere tilbage, der kan smitte, siger han til Newsbreak.dk mandag.

Pakkerne med frosne jordbær sælges fra Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´brugsen, Brugsen, Fakta, Fakta Q og hjemmesiden Coop.dk/MAD under navnet “Dit valg” og har en nettovægt på 400 gram.

De er pakket for Coop af Polarica i Polen, og de berørte pakninger har en af følgende “bedst før-dato”: 06.04 2018, 14.04 2018, 21.05 2018 eller 01.06 2018. Pakkerne er forsynet med lot-nummer: L16280, L16288, L16326 eller L16336.

Også problem i Belgien

Som nævnt er det ikke kun Coop, der har problemer med de frosne jordbær. Det samme gælder for Dagrofa.

Newsbreak.dk kontaktede Dagrofa, der står for salg af et lignende produkt til fødevare-kæder i hele landet, da første tilbagekaldelse her fra blev sendt ud. Dengang bad presseafdelingen om at få spørgsmål tilsendt på mail for at kunne besvare dem på bedst mulig måde. Dagrofa har lovet at vende tilbage, når de har fået svar på tilsendte spørgsmål, men det er altså endnu ikke sket. Derfor kan Newsbreak.dk ikke præcisere tilbagekaldelsen yderligere end nedenstående:

Mærke: Gestus
Nettovægt: 400 g
Produktionsdato: 23/9-2016 (ny dato), 11/10-2016 (ny dato) og 25/10-2016
Bedst før dato: 23/9-2018 (ny dato), 11/10-2018 (ny dato) og 25/10-2018
Lot-numrene: L6266xx, L6284xx og L6298xx  (xx angiver forskellige bogstavkombinationer)
EAN stregkode: 5701410376215
Pakket i: Belgien

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Gestus-bærrene er solgt i MENY, SPAR, KIWI, min Købmand, Letkøb, Liva samt hos købmænd og kiosker uden for kæde.

Powered by Labrador CMS