Dronningen afslører: Dansk helt hyldes

Dronning Margrethe afslører lørdag en statue af den danske helt Bernhard Arp Sindberg, der anses som den danske Schindler.

Dronning Margrethe skal afsløre en tre meter høj bronzestatue af den danske helt Bernhard Arp Sindberg. Statuen skal rejses i Mindeparken i Aarhus. Klik videre og se flere billeder. Foto: Scanpix
Dronning Margrethe skal afsløre en tre meter høj bronzestatue af den danske helt Bernhard Arp Sindberg. Statuen skal rejses i Mindeparken i Aarhus. Klik videre og se flere billeder. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er formentlig usandsynligt, at du har hørt om delten Bernhard Arp Sindberg. Men i den kommende tid bliver hans eftermæle gengivet, for lørdag den 31. august afslører dronning Margrethe en bronzestatue af helten.

Statuen, der tre meter høj, skal placeres i Mindeparken i Aarhus, fordi helten er opvokset i byen.

Bernhard Arp Sindberg anses for at være den danske Schindler af kinesiske bønder. Det fremgår af Aarhus Kommunes omtale af afsløringen.

Reddede japanere

Det kan godt være, at din historielæren kommer til kort, når det drejer sig om Bernhard Arp Sindberg. Men faktisk har han ydet en indsats, der er værd at anerkende.

I Japan er han en stor helt, da han udøvede heltemodige gerninger under Nanjing Massakren i 1937-38

Det siges, at han skulle have reddet 6000 kinesere fra bombedøden.

Smart idé

Den kun 26-årige Bernhard Arp Sindberg endte efter en tur til søs i Kina. Her fik han job som opsynsmand ved cementfabrikken F.L. Smidth.

De den japanske hær i december 1937 erobrede området blev mange steder i byen Nanjing bombet, faktisk blev mere end 300.000 kinesere tortureret, lemlæstet, voldtaget og dræbt af japanske besættelsesstyrker.

Men sammen med den tyske ingeniør Karl Günther åbnede Bernhard Arp Sindberg fabrikkens porte for kineserne. Og for at undgå de japanske bomber, malede han Dannebrog på taget af frabrikken, mens han også hejste to Dannebrog-flag og det tyske hagekors-flag.

Flagene indikerede to lande, som japanerne ikke var i krig med, og derfor bombede de ikke fabrikken.

Oprettede hospital

I fabrikken, hvor Bernhard Arp Sindberg og kompagnonen Karl Günther beskyttede kineserne, oprettede de et mindre hospital.

Artiklen fortsætter efter videoen.

De kørte desuden også ind til byen for at skaffe mad, medicin og forsyninger fra Røde Kors til de mange, der befandt sig i fabrikken.

I Kina hyldes Bernhard Arp Sindberg stadig, og statuen skal ses som et tak fra Kina.

Et samarbejde

Kunstnertrioen bag bronzestatuen er billedkunstnerne Shang Rong, Fu Licheng og Lene Desmentik. De har indgået et fælles kunstnerisk dansk-kinesisk samarbejde.

Forud for afsløringen af statuen i Mindeparken, som dronningen afslører, vil der være en udstilling om den danske helt Bernhard Arp Sindberg på DOKK1.

Bernhard Arp Sindberg endte sine dage i USA, og han døde i 1983.

Powered by Labrador CMS