Ekstremt hårdfør invasiv plante spreder sig

Japansk pileurt kan potentielt koste millioner at få fjernet.

Udgivet Opdateret

Haveejere, der har prøvet at få planten japansk pileurt inden for skellet er ikke i tvivl – den er møghamrende irriterende og nærmest umulig at komme af med.

Og nu er den i voldsom vækst i Danmark, skriver TV2. På tre år er antallet af indberetninger hos Miljøstyrelsen tidoblet.

Planten breder sig med lynets hast og ødelægger både haver, veje og bygninger. Dens kraftige rødder kan bryde gennem både cement og asfalt:

– Det er en tikkende bombe hos haveejere. Den er svær at bekæmpe og forvolder enorme skader. Og vi har kun set starten på problemet, siger Hans Wernberg, der er seniorkonsulent hos Care4Nature til TV2.

I samme ombæring har ni ud af ti kommuner meddelt Kommunernes Landsforening, at de oplever større og større problemer med planten.

Blandt andet Vejen Kommune, der er gået på Facebook med en advarsel:

Får planten fat og bliver for styr kan oprydningen koste alt mellem 10.000 kroner og flere millioner, oplyser TV2.

På berygtet liste

Japansk pileurt var en af de 14 nye invasive arter, der i 2017 blev indledt jagt på i Danmark.

Artiklen fotsætter under videoen

Og det er den fordi den med sin højde på op til tre meter skygger omkringstående planter ihjel – samtidig med at den er ekstremt svær at komme af med, fordi den vokser hurtigt og har et omfattende rodnet.

Den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sagde således, da japansk pileurt kom på listen over invasive arter:

Sådan bekæmper du japansk pileurt

null

– Der er peget på 14 arter, som er problematiske i Danmark, som jeg ønsker et handelsforbud imod for at sikre, at den store indsats, vi lægger i at bekæmpe eksempelvis rynket rose i naturen, ikke undermineres af, at man samtidig kan købe dem i planteskoler. Det er sund fornuft, siger ministeren om listen over de nye invasive arter.

Powered by Labrador CMS