Skip to main content

Else frustreret over bibliotek: -Det kan ikke passe

Konsekvensen af færre bødeindtægter til Magion Biblioteket i Grindsted kan være færre nye materialer. Det dur ikke, at et budget baseres på bødeindtægter, mener den 70-årige biblioteksbruger Else Pedersen

70-årie Else Pedersen har tænkt sig at besøge biblioteket sjældnere, hvis der kommer færre nye bøger på hylderne. Foto: Maiken Krongaard

70-årie Else Pedersen har tænkt sig at besøge biblioteket sjældnere, hvis der kommer færre nye bøger på hylderne. Foto: Maiken Krongaard

Som konsekvens af coronakrisen har Magion Biblioteket i Grindsted oplevet, at der er blevet blevet delt færre bøder ud til biblioteksbrugerne.

Et biblioteksbudget står og falder med bødeindtægter. En spareplan er derfor blevet iværksat i Billund Kommune. Det betyder, at der vil blive købt færre nye materialer, og at en bibliotekarstilling, som bliver ledig til efteråret, i første omgang ikke vil blive besat.

– Det kan gå ud over serviceniveauet og biblioteksbrugerne, påpeger Ole Bisbjerg, som er bibliotekschef på Magion Biblioteket, over for Newsbreak.dk.

– Vil besøge biblioteket sjældnere

En af dem, som måske kommer til at blive påvirket af besparelserne, er 70-årie Else Pedersen, som er glad for at låne en fysisk bog, som hun kan holde i hånden.

– Jeg holder øje med, hvad der tilbydes af nye bøger på biblioteket, og jeg synes, at det er vigtigt med et stort og opdateret udvalg, fastslår hun over for Newsbreak.dk og fortsætter:

– Så for mig bliver konsekvensen i så fald, at jeg vil besøge biblioteket sjældnere.

Lige som mange andre kulturinstitutioner mærker Magion Biblioteket altså konsekvenser af coronakrisen. De skal spare og effektivisere.

– Det giver os nogle store udfordringer, at vi har haft færre bødeindtægter. Det kan betyde, at vores serviceniveau bliver svækket, og at vi kan tilbyde færre nye materialer – fysiske materialer såvel som digitale i form af e-bøger og lydbøger, fortæller Ole Bisbjerg.

Minder om fotofælder

Else Pedersen slår hårdt ned på, at et bibliotek står og falder med bødeindtægter.

– Det kan ikke passe, at et biblioteksbudget baserer sig på bødeindtægter. Det er noget skrammel, pointerer hun og fortsætter:

– Man kan jo lave sammenligningen med fotofælder, som sættes op de steder, hvor man ved, at det giver mange indtægter i kassen, men hvor formålet ikke nødvendigvis er at øge trafiksikkerheden.

Lægger pres på politikerne

I den ideelle verden ville det ikke være sådan, at faldende bødeindtægter kan have direkte betydning for serviceniveau og udvalget af materialer på bibliotekerne. Det slår Ole Bisbjerg fast.

– Vi skal have en budgetdiskussion med politikerne, hvor vi vil lægge pres på dem. Vi ønsker, at besparelserne bliver droppet. Og vil vil selvfølgelig gerne have tilført flere ressourcer og økonomiske midler.

Magion Biblioteket vil have flere økonomiske midler, lyder det fra bibliotekschef Ole Bisbjerg. Han lægger pres på politikerne i Billund Kommune. Pressefoto

Magion Biblioteket vil have flere økonomiske midler, lyder det fra bibliotekschef Ole Bisbjerg. Han lægger pres på politikerne i Billund Kommune. Pressefoto

Ole Bisbjerg ærgrer sig også over, at biblioteket på grund af besparelserne ikke kan ansætte en ny medarbejder i den stilling, som bliver ledig.

– Men det betyder ikke så meget i forhold til bemandingen på biblioteket. Vi kan sagens klare os uden.

– Ville gerne være foruden

Teamleder og bibliotekar på Magion Biblioteket, Kim Nissen, håber, at et pres på politikerne har en effekt.

– Det ville være dejligt, hvis politikerne vil tildele os nogle midler, siger han til Newsbreak.dk.

Det er træls, at Magion Biblioteket afhænger så meget af bødeindtægter, mener teamleder og bibliotekar Kim Nissen. Foto: Maiken Krongaard

Det er træls, at Magion Biblioteket afhænger så meget af bødeindtægter, mener teamleder og bibliotekar Kim Nissen. Foto: Maiken Krongaard

Teamlederen ville ligeledes ønske, at hans arbejdsplads ikke var så afhængig af bødeindtægterne.

– Det er da træls. Vi ville hellere være det foruden, lyder det fra Kim Nissen.

– På grund af de faldende bødeindtægter kommer vi sandsynligvis til at skære på posten til nye materialer, fortsætter han.

Kim Nissens chef, Ole Bisbjerg, understreger dog, at biblioteket uanset hvad vil gøre deres bedste for at opretholde et godt serviceniveau.

– Det er jeg fortrøstningsfuld i forhold til, at vi godt kan.

Politiker: -Ingen penge til biblioteket

Newsbreak.dk har spurgt formanden for Kulturudvalget i Billund Kommune, Stephanie Storbank (V), hvorvidt politikerne kan indfri Magion Bibliotekets ønske.

– Vi er lydhøre og vil gerne indgå i en diskussion omkring bibliotekernes budget. Det er rigtigt, at bødeindtægter er en del af finansieringen. Men umiddelbart vurderer jeg ikke, at besparelser bliver droppet, eller at der kan afsættes flere penge til biblioteksområdet, siger Stephanie Storbank til Newsbreak.dk.

Hun fortsætter:

– Til gengæld får bibliotekerne kompenseret 60 procent af de udgifter, som de haft til coronatiltag.

Formanden for Kulturudvalget tror ikke, at biblioteksbrugerne kommer til at mærke konsekvenser af, at der er blevet givet færre bøder.

– Udlån af materialer er en kerneydelse for et bibliotek, så jeg går ud fra, at de vil prioritere at finde pengene et andet sted i deres budget.

Del din kommentar