Får du for meget salt? Få svaret her

Skru op for de øvrige grundsmage, og hold saltkværnen i ro, indtil maden er ved at være færdigtilberedt.

Udgivet Opdateret

Salt er livsnødvendigt for kroppen – og det føles ofte også nødvendigt for madlavningen.

Men ni ud af ti danskere får ifølge Fødevarestyrelsen for meget salt, og derfor kan man skrue lidt på nogle knapper for at mindske mængden af salt, man tilfører sin mad.

Og det kan godt gøres uden at gå på kompromis med den gode smag.

– Man kan vænne sig til mindre salte produkter i løbet af nogle få uger, uden at det påvirker smagsoplevelsen, fortæller Anne Dahl Lassen, som er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.

Hun råder til, at man gradvist skærer ned for saltet – og samtidig skruer op for andre smage og ingredienser som eksempelvis krydderier og krydderurter samt stærke smage som peber og chili.

– Sæt fokus på tilsmagning med andre grundsmage end salt, som hjælper til at tilfredsstille sanserne, siger Anne Dahl Lassen.

De øvrige grundsmage er sødt, surt, bittert og umami.

– Man kan tilføje umami fra for eksempel ristet sesam eller hvidløg, sødt fra tilberedte rodfrugter og løg, syre fra citrus og eddike og bittert fra citrusskal og kål, nævner hun som eksempler.

Man kan også få andre smage i sin mad ved at variere tilberedningsmetoderne. Eksempelvis giver stegning masser af smag, siger Anne Dahl Lassen.

Vent med at salte

Et andet tip er at vente til sidst med at salte maden. Når man har tilsat de øvrige smage til retten, har man et bedre billede af, om maden egentlig mangler salt, eller den allerede har fået dybde nok.

Derudover bør man vente, indtil saltet er opløst, før man smager igen og vurderer saltningen.

Brug gerne fint salt til tilsmagning, da det opløses hurtigt, tipper Anne Dahl Lassen.

– En tommelfingerregel kan være, at der højst må være 0,8-1,0 gram salt per 100 gram kød eller fisk – det svarer til to teskefulde fint salt per kilo, siger Anne Dahl Lassen og tilføjer:

– Tilberedte grøntsager, blandede salater, ris og kartofler saltes med højst 0,5 gram salt per 100 gram – det svarer til en teskefuld fint salt per kilo.

Får du for meget salt?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne højst indtager fem til seks gram salt om dagen.

For børn mellem to og ti år er anbefalingen højst tre til fire gram salt om dagen. Er de yngre end to år, bør de ikke få mere end 2,1 gram salt om dagen, da spædbørns nyrer ikke kan udskille så meget salt.

Man kan hjælpe børnene på vej ved ikke at vænne dem til, at maden skal smage salt.

Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen har i samarbejde lanceret en test, der kan give overblik over, hvor man får mest salt fra. Find den på salttest.dk.

Hvis du vil have en bedre idé om, hvilke retter der indeholder meget salt, kan du læse artiklen Pas på: Der er for meget salt i disse madvarer.

Powered by Labrador CMS