Skip to main content

Farlig sygdom indtager Europa: Spiser ens kønsorganer

Bakterien spiser huden omkring ens kønsorganer og får det til at rådne væk.

Sygdommen er så sjælden at den ikke står på de forskellige lister over sexsygdomme.
Arkivfoto: SCANPIX

Sygdommen er så sjælden at den ikke står på de forskellige lister over sexsygdomme.
Arkivfoto: SCANPIX

En meget sjælden sexsygdom, der udvikler sig til kødædende sår er blevet fundet i England for første gang.

Sygdommen, kaldet Donovanosis, er aldrig blevet set i England før, da sygdommen normalt kun findes i mindre udviklede områder.

Men ifølge optegnelser er en ung kvinde i Southport, tæt på Liverpool, blevet smittet med den farlige sygdom. Indtil videre er det første tilfælde af sygdommen i England. Det skriver Nottingham Post.

Hvad er Donovanosis?

Donovanosis skyldes bakterien klebsiella granulomatis, der inficerer huden omkring kønsorganerne, lysken eller anus og resulterer i læsioner og nedbrydning af huden, som til sidst “spiser” sig selv.

Bakterien giver blødende sår, der uden behandling bliver større og større. Og der er risiko for at andre bakterier inficerer sårene, hvilket giver en modbydelig lugt.

Omkring halvdelen af de smittede får sår omkring anus, som udvikler sig til små røde buler. Bulerne forsvinder hen af vejen, men som sygdommen spreder sig, begynder bakterien at nedbryde væv i det inficerede område.

Antiobiotika kan behandle sygdommen, men det kræver, at man er hurtig. Ellers kan huden omkring ens kønsorganer rådne væk.

Sygdommen kan derfor resultere i permanent skade på kønsorganerne, ar, manglende pigment i huden samt kronisk hævelse på grund af arrene.

Bakterien er også en risikofaktor i overførelse af HIV.

Hvordan får man Donovanosis?

Sexsygdommen er meget sjældent og bliver normalt kun fundet i mindre udviklede tropiske lande og regioner, som for eksempel sydøst Asien, Guyana og Ny Guinea.

– Sygdommen findes primært i tropiske lande eller regioner af Amerika, Sydafrika og Oceanien, fortæller en talsmand fra det britiske sundhedsstyrelse.

Sygdommen smitter ikke kun igennem sex, men også hvis man rører ved en smittet persons blødende sår. Man får typisk symptomer en til 12 uger efter, at man er blevet smittet.

Mænd har dobbelt så stor risiko som kvinder for at få sygdommen.

Del din kommentar